Gryczane „Pancakes”

„Pancakes – amerykańskie puszyste placuszki.. !

Świetny pomysł na szybkie i smaczne śniadanko 🙂

Naszym celem jest zdrowie i dobre samopoczucie dlatego nasza wersja została nieco zmodyfikowana w porównaniu z oryginałem, w którym króluje mąka pszenna, biały cukier, jaja i maślanka..

Nieco na słodko..

Biała/niepalona gryka (Fagopyrum Mill.)

Lekkostrawna, intensywnie rozgrzewająco, mimo „gluten free” posiada właściwości sklejające co może być zastosowane przy zmniejszaniu biegunki..

Wysoka zawartość cennego białka, bogatego w aminokwasy egzogenne tj: lizynę i metioninę.

„Zbilansowany skład aminokwasów, zwłaszcza Lys/Arg oraz Met/Arg oznacza, że gryka ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.”

Jest istotnym źródłem mikroelementów, takich jak Zn, Cu, Mn, Se, a także makroelementów K, Na, Ca, Mg.

Roślina bogata w biologicznie czynne związki fenolowe: rutynę, katechinę i kwasy fenolowe, poprawiające stan naczyń krwionośnych.

Na ok. 15 sztuk:

Składniki:

# szklanka kaszy gryczanej

# 2 duże, dojrzałe banany

# łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

# łyżeczka cynamonu

# pół łyżeczki wanilii

# odrobinka oleju kokosowego do posmarowania patelni

Dodatki: melasa z karobu,  jagody goji, świeże owoce jagodowe, śmietanka kokosowa, gryczane chrupki

Wykonanie:

Opcja dla tych, którzy zaplanowali placuszki poprzedniego dnia wieczorem: szklankę kaszy moczymy w zimnej wodzie na całą noc. Rano przepłukujemy dokładnie z wytworzonego „śluzu”.

Opcja dla tych, którzy obudzili się z ochotą na pancakes: kaszę mielimy w młynku do kawy/gotowa mąka gryczana.

Wrzucamy do kilicha blendera namoczoną kaszę lub mąkę, banany, cynamon i wanilię. Przelewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia.

Wylewamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną wcześniej olejem kokosowym.

Smażymy kilka minut każdą stronę placuszka na średnim ogniu.

Gotowe placuszki dekorujemy ulubionymi dodatkami.. 🙂

SMACZNEGO! 

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze