Wiosenny powiew..

Wiosna w naszej roślinnej kuchni w pełni. Sezon botwinkowy rozpoczęty!

Promienie słońca wdzierają się przez nasze okna, wraz z dużą dawką codziennej energii !

Dzielimy się z Wami przepisem na pyszny wiosenny obiad: botwinka z mlekiem kokosowym i nasza ukochana wersja kotlecików z ciecierzycy, koniecznie z koperkiem!

1.    Botwinka z mleczkiem kokosowym

Samo połączenie młodego buraka z kokosem wprawia człowieka w niezapomniane wrażenia smakowe. Podawana może być zarówno na ciepło jak i na zimno.

Mała ciekawostka: Czy boćwina i botwina to, to samo?

Otóż nie..! Sama nazwa różni się tylko jedną literką, wydawałoby się, że chodzi o to samo warzywo. Lecz botwina, jak doskonale wiemy, to młode buraczki ćwikłowe wraz z liśćmi, z której przygotowujemy pyszną wiosenną zupę. Boćwina zaś, zwana inaczej mangoldem/kapustą rzymską/burakiem szpinakowym, mimo pokrewieństwa z burakiem, częścią jadalną są tylko liście i ogonki.

Sama botwinka zaś jest polecana dla diabetyków ze względu na zawartość węglowodanów złożonych, odkwasza organizm, zawiera fitoestrogeny oraz cenne antyoksydanty wymiatające wolne rodniki z organizmu i korzystnie wpływające na układ krwionośny. Poza tym pobudzi apetyt i ukoi nerwy.

Składniki:

# 3 pęczki botwinki (buraki i liście)

# 2 puszki mleczka kokosowego

# 3 spore ziemniaki

# 2 marchewki

# 2 korzenie pietruszki

# ok. 1-1,5l bulionu warzywnego: por, seler, pietruszka, marchew, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, czosnek, pieprz czarny. Gotujemy na małym ogniu 0,5-1h.

# przyprawy: 5-6cm świeżego korzenia imbiru, 3 ząbki czosnku, 1 papryczka chilli (bez pestek), 2 łyżeczki mielonej kolendry i kuminu (kmin rzymski), sól himalajska, pieprz czarny mielony.

# olej kokosowy do podsmażenia imbiru i czosnku

# 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

`Gotowy bulion oddzielamy od warzyw.

`Imbir, czosnek i papryczkę chilli (bez pestek!) drobno siekamy i lekko podsmażamy w garnku na oleju kokosowym.

`Dokładnie umytą botwinkę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaczki, obieramy i kroimy na równe kawałki. Pokrojone w kostkę warzywa wrzucamy do garnka wraz z pozostałymi przyprawami i dusimy aż warzywa zmiękną ale nie będą rozgotowane.

`Wlewamy gotowy bulion, mleczka kokosowe i doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

 

 

2.    Ulubione kotleciki z cieciorki z koperkiem

Koperek – bez niego nie wyobrażamy sobie wielu potraw jak młodych ziemniaczków czy mizerii. To nie tylko piękny zapach, podniesienie walorów smakowych potrawy ale również działanie oczyszczające nerki, łagodziące nerwy i stres. Ponoć łyżka posiekanego koperku wymieszanego z ciepłą wodą jest w stanie szybko zlikwidować czkawkę. Przecież herbatka koperkowa świetnie łagodzi niemowlęce kolki J

Pamiętajmy aby podawać go tuż przed podaniem lub po ostygnięciu potrawy, gdyż wysoka temperatura niszczy jego cenne składniki odżywcze.

Składniki:

# 2 szklanki suchej ciecierzycy namoczonej przez 12h w zimnej wodzie

# 3 cebule

# 6 ząbków czosnku

# sok z połówki cytryny

# pęczek koperku i/lub natki pietruszki

# mąka kukurydziana (1-2 łyżki w celu sklejenia masy)

# olej kokosowy

# przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny/kolorowy, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka i ostra (w zależności od ostrości jaką preferujemy).

Przygotowanie:

`Namoczoną ciecierzycę gotujemy w nowej wodzie aż będzie miękka.

`Cebulki i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, następnie na małej ilości oleju kokosowego lub bez oleju, zarumieniamy na patelni.

`Dobrze ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera/robota kuchennego, dodajemy cebulkę z czosnkiem z patelni, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Blenderujemy do momentu całkowitego rozdrobnienia się cieciorki.

`Przekładamy masę do miski, dodajemy mąkę i ewentualnie przyprawy. Ilość mąki powinna być taka, aby kotleciki łatwo formowały się w kuleczki, które następnie spłaszczamy lekko w dłoniach.

`Gotowe kotleciki zarumieniamy z każdej strony na małej ilości oleju kokosowego lub pieczemy.

Dobrze smakuje z surówką z białej kapusty, marchwi, ogórka kiszonego, pestek słonecznika, czosnku i koperku oczywiście J

S M A C Z N E G O!

 

 

                                                                                         Przepis na tempeh z botwinką: http://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/eko-przepisy/tempeh-z-botwinka.html

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

 

 

 

 

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze