Zielona pasta ze szczawiu

Bezglutenowa, 100% roślinna..

Lubicie szczaw? Może rośnie w Waszych ogródkach?

Jeśli macie tylko go pod domem, lećcie do ogródka narwać garstkę liści, złapcie groszek zielony i miętę, wrzucajcie do blendera na minutkę a zaraz będzie gotowa pyszna pasta do chlebka !

Może znajdziecie również w ogródku świeżutki groszek zielony, byłoby cudownie!

Nie ma to jak świeży, prosto z ogródka!

Jeśli nie macie tyle szczęścia pod domem nada się również groszek mrożony lub bio konserwowy.

Istnieją kompozycje smakowe, które z początku mogą nieco przerażać, a z pewnością wzbudzać zdziwienie.. a po spróbowaniu nasze podniebienie jest pełne zachwytu i podziwu, „jak to możliwe, że z takich składników wyszło coś tak pysznego?”

Zdecydowanie, kompozycja składników tej pasty to tego typu połączeń należy

Szczaw.. dlaczego szczaw?

Rumex L. należy do tej samej rodziny co gryka czy rabarbar. Z około 200 gatunków szczawiu do jadalnych należy zwyczajny, ogrodowy i tarczolistny. Cześcią jadalną są wyłącznie liście, które u dziko rosnących roślin, wykazują znacznie intensywniejszy smak w porównaniu z uprawianymi.

Jak większość „zielonego” jest bogactwem składników odżywczych. Z witamin zawiera beta-karoten, kwas foliowy, witaminę A, B2, B6, C, E i PP. Ze składników mineralnych można w nim znaleźć potas, magnez, wapń, krzem i żelazo.

Bije szpinak zawartością żelaza!

Zawiera sporą ilość błonnika, dzięki któremu pobudza trawienie, zwiększa apetyt, chroni serce i wątrobę, działa moczopędnie i krwiotwórczo.

Przyjmowany wewnętrznie pomoże w grzybicy skórnej i suchości skóry. Naparem możemy przemywać ciężko gojące się rany. Ze względu na kwas szczawiowy powinniśmy jeść go z umiarem, gdyż właśnie ten kwas z jonami wapniowymi tworzy nierozpuszczalny związek, niezdolny do przyswojenia przez nasz organizm. Jest nim szczawian wapnia, który może przyczynić się do powstania kamieni nerkowych.

Jedni traktują go jak chwast, inni lubią a inni znów nienawidzą. Najbardziej znanym przysmakiem jest zupka szczawiowa znana od dawien dawna w naszym kraju.

Kwaskowaty posmak szczawiu sprawia, że nie musimy dodawać do pasty soku z cytryny.

Składniki:

  • # garść szczawiu (liście pozbawione łodyżek)
  • # 250g groszku zielonego (ok. 1 szkalnki)
  • # kilka listków mięty
  • # 2 ząbki czosnku
  • # 2 łyżki oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
  • # sól himalajska i pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

  1. Groszek, jeśli używamy świeżego, musimy ugotować w osolonej wodzie i natychmiast po ugotowaniu schłodzić pod bieżącą zimną wodą. Gotujemy kilka minut.
  2. Umieszczamy wszystkie składniki w kielichu blendera: ugotowany lub konserwowy groszek, umyte, pozbawione łodyżek liście szczawiu i mięty, obrane ząbki czosnku, oliwę i przyprawy.
  3. Blenderujemy aż uzyskamy gładką masę.

Chwytamy ulubione pieczywo, smarujemy je pastą i nakładamy plasterek pomidorka 

S M A C Z N E G O !!

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

 

 

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze