Zielony ma garniturek

„Ogórek, ogórek, ogórek zielony ma garniturek i czapkę i sandały, zielony, zielony jest cały!”

Tak, jak słowa dziecięcej piosenki z lat 80-tych, znanej dobrze do dziś w przedszkolach, tak my dziś poświęcimy mu nieco uwagi

Zbiory ogórków w naszej farmie przebiegają bardzo intensywnie. Przetwórstwo ich również ruszyło „pełną parą”

Myślimy, że i w Waszych domach również przygotowujecie ogórkowe przetwory: ogórki kiszone, małosolne bądź konserwowe, marynowane ogórki z warzywami, ogórki w curry…

Ogórek zielony jest warzywkiem z roślin dyniowatych, najczęściej uprawianym na świecie. Najcenniejszy jest oczywiście, zielony garniturek !

Swoją wartością odżywczą nie bije na głowie swoich kolegów i koleżanek ale poddany procesowi kiszenia kwalifikuje się do najzdrowszej żywności!

Surowy ogórek bogaty jest w witaminę A i C (w skórce).

Swoim zastosowaniem, szczególnie w kosmetyce zasługuję na wyróżnienie. Ze względu na zawartość magnezu, potasu i krzemu wykorzystywany jest bezpośrednio na skórę w postaci maseczek, kremów czy toników.

Nawodni, upiększy, zwalczy bakterie i zniesie stan zapalny..

OCZYWIŚCIE mowa o ogórkach ekologicznych/organicznych (!)

1.   Nawadnia organizm i usuwa toksyny

W 90% składa się z wody strukturalnej, czyli identycznej z wodą budującą nasze komórki. Przez to, pomoże naszemu organizmowi w wydalaniu toksyn i złogów jelitowych.

2. Pomaga stracić zbędny „balast”

Warzywo wyjątkowo niskoenergetyczne o wysokiej zawartości błonnika, który poprawi trawienie i pomoże w zaparciach.

3. Rewitalizuje oczy

Zapewne każdy kojarzy obraz kobiety z plastrami ogórka na oczach z czasopism czy telewizji. Dzięki przeciwzapalnym właściwościom pomoże pozbyć się opuchlizny i bólu.

4. Może uchronić przed nowotworami hormonozależnymi

„Zawierają lariciresinol, secoisolariciresinol oraz pinoresinol. Wykryto, że pomagają zapobiec niektórym rodzajom nowotworów, jak np. rak piersi, macicy, jajników oraz rak prostaty.”

5. Obniża cholesterol, reguluje poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze

6. Leczy dziąsła (sok) i odświeża oddech

Działa przeciwbakteryjne.

7. Poprawia stan włosów i paznokci

Dzięki zawartej krzemionce i siarce

8. Obniża poziom kwasu moczowego we krwi

Działanie moczopędne. Regularnie spożywany jest w stanie skruszyć kamienie nerkowe. W połączeniu z marchewką pomoże w leczeniu podagry (dny moczanowej).

9. Stawy utrzymuje w zdrowiu

Dzięki zawartej krzemionce wzmocni tkankę łączną. Właściwości przeciwzapalne pomogą na wszelkie zapalenia stawów.

10. Łagodzi oparzenia słoneczne

Poparzone miejsce przyłożyć świeżym plasterkiem lub przemywać świeżo wyciśniętym sokiem.

11. Alkalizuje

Działa zasadotwórczo.

12. Bogaty w przeciwutleniacze (np. erepsyna-przeciwpasozytniczo) i chlorofil.

13. Łagodzi objawy zgagi i choroby wrzodowej.

14. Obniża gorączkę u dzieci i dorosłych (świeży sok).

**

To tylko świeży zielony ogórek. Do korzystania z jego dobrodziejstw zachęcamy gorąco, ale.. do kiszonek.. wręcz zmuszamy !

Kiszonki są niezbędnym probiotykiem, bez którego nasz układ odpornościowy nie może prawidłowo funkcjonować (!)

W naszej farmie ostro kisimy (nie ‚się’ ale ogórki) 😀

„Jeden ogórek dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie!”

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze