Wypasione ciasto

Drodzy, czas na solidny deser, na rozpustne ciasto ! 

To ciasto z pewnością podbije przez żołądek Wasze serca ale i Waszych gości również ! 🙂 Jesteśmy w stanie to zagwarantować !

Koniecznie musicie spróbować 🙂

(Żałujemy, że nie ma opcji wirtualnej degustacji 😀 😀 :D)

Ciasto, które do trudnych nie należy ale z pewnością możemy powiedzieć, że jest czasochłonne.. do tego znika błyskawicznie !

Jeśli lubicie słodkości.. rozpływające się w ustach, od razu pomyślcie o podwójnej porcji ! (mówimy poważnie! 😉 )

Ciasto „rozpływające się w ustach” zwane a’la sernik !!!

Spód:

  • szklanka migdałów
  • 1,5-2 szklanek daktyli
  • 2 łyżki pasty tahini
  1. Migdały zalewamy wrzątkiem na ok 15min. Następnie obieramy ze skórki. Daktyle, jeśli używamy świeżych to drylujemy, jeśli suszonych to zalewamy ciepłą wodą na ok 30min.
  2. Wodę z moczenia wylewamy. Obrane migdały blenderujemy i dodajemy namoczone daktyle z tahini. Jeśli mamy mocny blender możemy w nim blenderować masę jeśli nie, to mieszamy ręcznie.
  3. Gotową masę wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wsadzamy na godzinę do lodówki (w najchłodniejsze miejsce) i zabieramy się za krem !

Biały krem: 

  • 150g suchej kaszy jaglanej
  • pół szklanki miodu/ksylitolu/erytrolu
  • szklanka orzechów nerkowca
  • sok z 2 limonek lub 1 cytryny
  1. Orzechy nerkowca zalewamy ciepłą wodą na min 20min lub zimną na całą noc. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną z dwoma szklankami wody, lekko ją rozgotowujemy).
  2. Namoczone orzechy blenderujemy. Gdy kasza ostygnie dodajemy miód i orzechy nerkowca. Mieszamy (blenderem ręcznym najlepiej) i dodajemy sok z limonki. Masa powinna nie być za słodka.
  3. Gotową masę wykładamy na spód i wsadzamy tym razem na 2 godziny do lodówki, ważne aby masa dobrze zgęstniała!

Górna warstwa:

  • 1/5 szklanki daktyli
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 szczypty soli himalajskiej
  1. Z daktylami postępujemy analogicznie jak przy spodzie. Masło możemy użyć kupne (najlepiej bez dodatków tj: sól, cukier i olej palmowy!) bądź zrobić samemu w domu (zblenderować orzeszki ziemne niesolone z dodatkiem soli himalajskiej-do tego jest niezbędny porządny blender!-ewentualnie dodać zimnotłoczony olej o deliaktnym smaku).
  2. Blenderem ręcznym mieszamy daktyle z gotowym masłem i dosalamy (jeśli użyliśmy masła kupnego bez soli). Masa powinna być słodkawo-słona. Masa wyjdzie dość gęsta więc musimy delikatnie ją nakładać na biały krem, mocząc paluszki w zimnej wodzie aby mniej się przyklejała do naszych dłoni!
  3. Wsadzamy na kolejną godzinkę do lodówki.

Na wierzch:

  • orzeszki ziemne bez soli

Po wyjęciu z lodówki posypać orzeszkami, które można wcześniej lekko rozdrobnić w blenderze.

Smacznego! 🙂

Gdy już zrobicie..

# Czy podejrzewaliście, że ciasto bez sera, mleka, mąki, jaj i białego cukru może być takie pyszne? 🙂 🙂 🙂

 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze