Bezglutenowe Brownie

Nie ma tygodnia, nie ma weekendu na naszej farmie bez pysznego bezglutenowego wegańskiego ciacha 🙂

Dzielimy się z Wami przepisem na pyszne ciasto „Brownie”.

100% Vegan

100% Eko

100% Bezglutenowe

Próbowaliśmy bardzo podobnego przepisu z mąką pszenną aby sprawdzić czy duża jest różnica w smaku i konsystencji. Ale ze względu na to, że unikamy na co dzień glutenu wybieramy stanowczo wersję bezglutenową! W konsystencji jest ona nieco bardziej mokra i zwarta, brownie z mąką pszenną cechuje większa porowatość ciasta.

 

Uwaga dla alergików: zawiera masło orzechowe i kakao!

Kakao/gorzką czekoladę możemy zastąpić karobem (zdecydowanie zmieni się smak ciasta) a masło orzechowe możemy pominąć bądź zastąpić mleczkiem kokosowym (gęstszą częścią).

Opcjonalnie do ciasta możemy dodać parzoną kawę, jednak ta wersja zdecydowanie jest dla dorosłych 🙂

Składniki:

Na ciasto:

# 200g mąki jaglanej bio

# 3 bardzo dojrzałe bio banany

# ½ szklanki mleka roślinnego (sojowe, kokosowe, migdałowe)

# 6 łyżek surowego kakao

# szklanka cukru: ksylitol, erytrol, surowy miód

# 2 łyżki mielonego siemienia lnianego z 4 łyżkami wody

# 2-3 łyżki oleju kokosowego bio

# łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

# szczypta soli himalajskiej

# olej kokosowy do wysmarowania formy

Na polewę:

# rozpuszczona 1 tabliczka gorzkiej czekolady 90%

# ¼ szklanki espresso (opcjonalnie)

(w wersji dla dzieci, zastępujemy 2 łyżkami oleju kokosowego)

# płatki migdałowe

Przygotowanie:

1.  Mąkę jaglaną możemy uzyskać przez zmielenie w młynku kaszy jaglanej. Zmielone siemie lniane łączymy z wodą i odstawiamy do lodówki na 15-20min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

2.  Suche składniki: mąka jaglana, proszek do pieczenia, kakao i sól, wsypujemy do miski i mieszamy.

3.  Banany blenderujemy z mlekiem i cukrem w robocie kuchennym lub za pomocą blendera ręcznego. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy siemie lniane schłodzone z lodówki, mieszamy.

4.  Suche składniki łączymy z mokrymi aż uzyskamy jednolite ciasto. Ugniatając rękami wykładamy na wysmarowanej foremce, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto będzie zbyt klejące się do rąk, dodaj odrobinę oleju kokosowego.

5.  Pieczemy 30-40minut. Za pomocą wykałaczki lub patyczka sprawdzamy ciasto, zanurzając go w cieście. Ciasto jest gotowe, gdy wyjmujemy suchy patyczek (ciasto nie przykleja się do patyczka).

6.   W międzyczasie przygotowujemy polewę: czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy zaparzone espresso. Polewamy nią gotowe ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.

Znika od razu!

 ***

Smacznego !
 

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze