Koktajl gruszkowo-imbirowy

Energetyczne, szybkie śniadanie?

Owsianki, jaglanki z różnorakimi dodatkami są nam doskonale znane. Natomiast gdy okazuje się, że rano czasu jest znacznie mniej na śniadanie niż zwykle, bądź musimy zabrać je ze sobą w drogę lub do pracy przygotować drugie śniadanie, energetyczny koktajl okazuje się świetnym rozwiązaniem tej sytuacji.

Koktajle/szejki znamy doskonale jako zdrowe, śmiem rzec najzdrowsze przekąski z organicznych warzyw i owoców !

Szybkie?

Bo wystarczy wrzucić wszystko do blendera i nacisnąć przycisk.

Energetyczne?

Bo zawiera nie tylko owoce czy warzywa ale organiczne bezglutenowe płatki owsiane, które nadają gęstości a zarazem sytości.

Składniki:

# 100g organicznych ekologicznych płatków owsianych

# 2 małe gruszki

# 3 plasterki korzenia imbiru

# 2 łyżki ekologicznych wiórek kokosowych

# 2-3 szklanki mleka sojowego naturalnego lub o smaku waniliowym

# ewentualnie cynamon

Przygotowanie:

1. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, imbir obieramy i kroimy w plasterki.

2. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy dopóki uzyskamy pożądaną konsystencję. Mleka dodajemy w zależności czy chcemy rzadszy koktajl czy gęstszy. Pamiętajmy, że wiórki i płatki chłoną wodę, stąd po zrobieniu i odstawieniu koktajlu z pewnością nam zgęstnieje.

*Jeśli nie przepadamy za durowymi płatkami owsianymi możemy nieco wcześniej namoczyć je w wodzie i następnie zblenderować.

Smacznego 🙂

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze