Aqua faba

Aqua faba – hasztag
To nic innego jak woda po cieciorce. Cenny składnik w kuchni roślinnej. Może po tym wpisie już nie będziecie jej wylewać do zlewu, a wykorzystacie do..?Zaraz się dowiecie, do czego można ją wykorzystać!

Z pewnością przestanie być produktem odpadowym przy przygotowywaniu humusu czy kotletów z cieciorki..Możemy ją otrzymać przez ugotowanie wcześniej namoczonej cieciorki lub wykorzystać tę wodę po cieciorce ze słoika lub puszki. Puszki najlepiej omijać szerokim łukiem, ewentualnie użyć w ostateczności ze względu na szkodliwe substancje jakie pokrywają wnętrze każdej puszki np. bisfenol A.Nazwa Aqua faba pochodzi od łacińskiej nazwy rodziny roślin strączkowych Fabaceae. Wodę tą można otrzymać z gotowania nie tylko cieciorki lecz innych roślin strączkowych. Ze względu na najdelikatniejszy smak, dość sporą stabilność piany zazwyczaj otrzymuje się z obróbki ciecierzycy.„Prawdopodobnie po raz pierwszy została zastosowana całkiem niedawno bo w 2014 roku przez francuskiego szefa kuchni Joël’a Roessela, który szukał zamiennika białek jaj i zauważył, że po dodaniu cukru, octu, skrobi i kwaśnego winianu potasu, woda z gotowania ciecierzycy tworzy pianę lepiej niż jakiekolwiek wcześniej używany zamienniki jajek np. siemię lniane.”

Aqua faba im gęstsza tym lepsza.Swoje zastosowanie znajdzie w produkcji domowych lodów, musów, bez, biszkoptów, gofrów czy majonezu.Aqua faba jest używana wszędzie tam gdzie potrzebujemy zamiennika jajek, zarówno w słodkich jak i wytrawnych potrawach. Ma właściwości emulgujące, pieniące, nawilżające, zlepiające i zagęszczające.Jest zamiennikiem białka bez ubijania, jako dodatek do ciasta w celu sklejenia go. Po ubiciu tworzy pianę na wzór tej ubitej z białka jaj, którą możemy zapiec (do bezy) lub użyć w formie surowej (do musu lub sosu). Używana jest również przy produkcji tak zwanych wegańskich serów.Ograniczeniem w jej zastosowaniu jest brak możliwości łączenia jej z tłuszczem. Musimy uważać na kontakt ubitej piany z natłuszczonym naczyniem lub na dodatek aromatu na bazie oleju. To zniszczy całkowicie jej stabilność.Aqua faba jest mieszaniną białek, węglowodanów i niewielkiej ilości saponin.Aqua faba im gęstsza tym lepsza. Dlatego tak istotna jest proporcja ziaren cieciorki i wody do gotowania. Najzdrowiej otrzymać ją w domu przez gotowanie lub ewentualne zatężanie.Aby otrzymać ½ szklanki aqua faby, na 1,5 szklanki suchych ziaren cieciorki wcześniej namoczonej używamy 2 szklanki wody do gotowania. Gdy cieciorka będzie miękka wodę odlewamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli po ostygnięciu będzie nadal za rzadka, gotujemy ją na wolnym ogniu 5-10 minut aby zgęstniała.Możemy ją mrozić.

Poniżej kilka przepisów z użyciem aqua faby 🙂

1. Wegański majonez

Składniki:

# szklanka delikatnego zimnotłoczonego oleju

# 6 łyżek Aqua faby

# 2 łyżki octu jabłkowego

# 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

# 2 łyżki soku z cytryny

# 2 łyżeczki ulubionej musztardy

# ½ łyżeczki cukru (ksylitolu lub innego słodzika)

# łyżeczka czarnej soli (kala manak) lub zwykłej (kłodawska lub himalajska)

# ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

1. W kielichu blendera miksujemy Adua fabę z octem jabłkowym przez 2 minuty. Następnie dodajemy sok z cytryny i przyprawy i mieszamy kolejną minutę.

2. Nie przerywając miksowania wlewamy małymi porcjami olej. Po dodaniu całej szklanki oleju, miksujemy jeszcze 1-2 minutki.

3. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka, który umieszczamy w lodówce aby zgęstniał.

2. Mus czekoladowy

Składniki:

# ½ szklanki Aqua faby

# tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 90%

# 2 łyżeczki cukru (ksylitolu lub innego słodzika)

# szczypta soli (kłodawskiej lub himalajskiej)

Przygotowanie:

1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (talerz umieszczony na garnku z gotującą się wodą). Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. W tym czasie ubijamy Aqua fabę na pianę dodając powoli cukru.

3. Delikatnie sztywną pianę przelewamy do czystej miski. Dodajemy czekoladę, mieszamy. Zdobimy ulubionymi owocami (jagodami, truskawkami lub borówkami).

3.Wegańska beza

Składniki:

# szklanka Aqua faby

# szklanka cukru (ksylitolu lub innego słodzika)

Przygotowanie:

1. Aqua fabę schładzamy w lodówce aby jeszcze bardziej zgęstniała.

2. Miksujemy wodę aż zacznie pienić się, wtedy dodajemy pomalutku ksylitol. Gdy piana będzie sztywna przekładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy przez 2-3 h w temperaturze 100 stopni. Z funkcją termo obiegu będzie znacznie szybciej. Długość suszeni zależy również od kształtu bezy. Gdy zacznie odchodzić od papieru wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze przez chwilę przy otwartych drzwiach od piekarnika.

4. Wegańskie gofry

Uwaga: w przepisie mąka pszenna!

Konieczna: gofrownica

Składniki:

# 2,5 szklanki mąki

# 1 i ¾ szklanki zimnej wody

# 8 łyżek Aqua faby

# 6 łyżek ksylitolu lub innego słodzika

# 5 łyżek oleju kokosowego + do posmarowania gofrownicy

# łyżeczka proszku do pieczenia

# łyżeczka soku z cytryny

# cukier wanilowy (!)

# szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej

Przygotowanie:

1. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, na wierzchu proszek do pieczenia, który polewamy sokiem z cytryny. Następnie dodajemy olej, wodę i miksujemy mikserem na gładkie ciasto, dolewając 2 łyżki aqua faby.

2. Pozostałe 6 łyżek aqua faby miksujemy w oddzielnym naczyniu na pianę, którą następnie delikatnie dodajemy do ciasta na gofry. Mieszamy i ciasto jest gotowe. Pieczemy do złotego koloru. Dodajemy na wierzch gofrów ulubione dodatki.

Zespół Farmy Świętokrzyskiej

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze