Siemię lniane – magiczne ziarenka ;)

Siemię lniane, to małe niepozorne ziarenka, które mają wielką moc. W zależności od potrzeby, można je spożywać w całości lub zmielone. Zobaczcie, jakie cuda w naszym organizmie może uczynić stosowanie simienia lnianego. Oczywiście w parze ze zdrową, zbilansowaną dietą.

Właściwości zdrowotne siemienia lnianego

Doskonale sprawdza się u osób, które dążą do swojej wymarzonej sylwetki. Reguluje ono bowiem uczucie głodu i sytości, wspomagając odchudzanie przez regulację przemiany materii. Dzieje się to m.ni. za sprawą zdolności do regulowania pozoimu cukru we krwi. Ponadto

Siemię lniane korzystnie wpływa także na urodę. Działa odmładzajaco oraz wzmacnia i regeneruje skórę, włosy i paznkocie.

Doskonały wpływ ma także na układ krążenia, przede wszystkim chroni przed chorobami serca. Ponadto zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Dzięki zdolności do usuwania toksyn korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

Dobrą wiadomością dla kobiet jest to, że siemię lnianę wpływa na gospodarkę hormonalną kobiet, szczególnie w okresie menopauzy ale także przy występujących problemach z cyklami menstruacyjnymi.

Stosowane jest także w profilaktyce nowotworowej, szczególnie dotyczy to raka piersi, jajnika czy prostaty, ale także nowotworu, który zbiera największe żniwa w Polsce – raka jelita grubego. W kwestii schorzeń układu pokarmowego warto wiedzieć o dwóch rzeczach:

  • przy problemach z wypróżnianiem, niemielone siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około kwadrans. Następnie mieszamy i pijemy.
  • dla cierpiących na wrzody, nadżerki czy nadkwaśność żołądka przygotowujemy „kisiel”: mielone siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, od czasu do czasu mieszamy i czekamy aż konsystencja będzie przypominać wspomniany kisiel. I zjadamy.

Jak wzbogacić dietę w siemię lniane?

Można je dodawać niemalże do wszystkiego. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, koktajlach owocowych i warzywnych, jako
dodatek do owsianek, pieczenia chleba czy ciasteczek. Na początku swojej przygody z siemieniem warto dziennie spożywać 1 łyżeczkę dziennie i stopniowo zwiększać ilość do 2-3 łyżek. Przy regularnym, codziennym stosowaniu, co 3-4 tygodnie warto zrobić przerwę, jednak jeśli ktoś spożywa siemię okazjonalnie, to zdecydowanie warto po niego sięgać bez lnianych postów.

Wyśmienicie sprawdza się do wypieków, jako zastępca jajka!

Jeśli nie cierpimy na żadne schorzenia, siemię lniane możemy zajadać w dowolnej formie, z wyjątkiem suchych ziaren, aby nie „zatkać” przewodu pokarmowego.

 

Przechowywanie siemienia lnianego

Jak wszystkie produkty spożywcze tak i ten przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Niemielone ziarna w temperaturze pokojowej, a zmielony len – w warunkach chłodniczych.

To do czego dziś dodacie łyżeczkę siemienia? 😉

Podziel się...Share on Facebook24Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze