Przyszła zima. Może rozgrzewający cynamon?

Przyszła zima, idą święta, więc cynamon po prostu musi pojawić się w naszej kuchni. Nie tylko do szarlotki czy pierniczków, ale do wielu, wielu innych potraw. I nie tylko dlatego, że pięknie pachnie i podkreśla smak. Ale przede wszystkim z tego prostego powodu: jest zdrowy!

Cynamon otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Albo kupimy go już sproszkowany albo w rdzawych rulonikach kory. Jego smak jest korzenny, lekko słodki ale jednocześnie i piekący. Podobna to cynamonu jest kasja (cassia) pozyskiwana z cynamonowca wonnego. Jest tańszym odpowiednikiem cynamonu, jednak także ma wiele cennych (podobnych) właściwości.

Zanim liczne badania potwierdziły wiele leczniczych właściwości cynamonu, dawno, dawno temu był on używany m.in. na przeziębienia czy problemy trawienne, a także jako środek do zachowania higieny jamy ustnej.

Dzisiaj wiemy, że jedną z podstawowych cech cynamonu są właściwości dezynfekujące. Naturalnie potwierdzono, że działa na przeziębienia i przeciwzapalnie, ale także jako środek przeciwwirusowy i antybakteryjny może być stosowany w walce m.in. z niektórymi szczepami salmonelli czy bakteriami E-coli. Neutralizuje także bakterię Helicobacter Pyroli. Może być także ratunkiem dla cierpiących na kandydozę, bowiem hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków. Jest także naturalnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki i opóźniającym procesy starzenia.

Dzięki zdolnościom do obniżania poziomu cukru we krwi (opóźnia wchłanianie glukozy) jest dobrym składnikiem w diecie osób z cukrzycą II typu. Ponadto obniża poziom cholesterolu. Cynamon to przyprawa rozgrzewająca, która wspomaga trawienie, a wiemy, że lepsza i szybsza przemiana materii to nie tylko szansa na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale także oczyszczenie organizmu.

Zapach cynamonu działa relaksująco, odpręża  i wprowadza w miły nastrój. Może warto skorzystać z olejku eterycznego i czasem rozpylać w pomieszczeniach, aby poprawić sobie humor? 🙂

Cynamon i zawarta w nim kumaryna…

Kumaryna jest jednym ze składników cynamonu (więcej jest jej jednak w kasji), który może mieć toksyczne działanie. Potwierdziły to badania na zwierzętach, które mogą zdecydowanie inaczej metabolizować w swoich organizmach tę substancję. Jak do tej pory dowiedziono, że na ludzi kumaryna działa… uspokajająco! Ma także działanie przeciwbólowe i przeciwobrzękowe, a także korzystnie działa na bezsenność. Jednak zawsze należy zachować ostrożność przy stosowaniu i dawkowaniu cynamonu. Na szczęście nie da się go jeść łyżkami, bo w końcu to tylko (i aż!) przyprawa. 😉

Do czego można stosować cynamon?

Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast,  pieczonych owoców, deserów czy koktajli. Idealnie komponuje się z poranną, zimową owsianką. Można także przyprawić nim dania główne, zarówno ryby jak i mięso, choć częściej spożywany jest zdecydowanie na słodko!

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze