Marchewka to takie wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. A że zazwyczaj znajdziemy ją w każdym domu, to zawsze można z niej przyrządzić coś wyśmienitego. Dziś mamy dla Was 2 inspiracje na krem z marchewki! Bardzo proste, smaczne i przede wszystkim zdrowe! Zaczynamy!

Krem z marchewki z imbirem

Składniki:

Przygotowanie:

Marchewki obieramy, kroimy w słupki i razem z cebulkami w łupince oraz czosnkiem (oraz opcjonalnie papryczką chili) pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Następnie, po upieczeniu kroimy cebulki i czosnek oraz papryczkę oraz podsmażamy w dużym garnku na rozgrzanej oliwie, dodając imbir. Marchewkę kroimy i dorzucamy do garnka i dodajemy gorący bulion, sól i gotujemy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wlewamy mleko kokosowe i ponownie gotujemy. I gotowe! Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo pestkami dyni.

Krem z marchewki z porem

Składniki:

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy: marchew i por w plasterki, cebula i ziemniak w kostkę. Cebulkę podsmażamy na oliwie kilka minut (w dużym garnku). Następnie dodajemy do niej pory, marchewkę i majeranek. Warzywa zalewamy bulionem oraz dodajemy ziemniaki. Całość gotujemy ok. 20 minut, następnie blendujemy i doprawiamy do smaku.

Macie swoje marchewkowe pomysły na zupę? 🙂

Przy okazji przypominamy dlaczego warto jeść marchewkę!