Dla tych, którzy wiosną tęsknią za jesienią: dynia suszona!

Sezon na dynię rozpoczynamy dopiero wraz z końcówką lata, aby przez całą jesień cieszyć się różnorodnością tych warzyw. Jeśli już zjedliście Wasze zamrożone zapasy pomarańczowego smakołyku, a bardzo macie smaka na dynię, warto sięgnąć po wersję w proszku. Dynia suszona sprawdzi się doskonale w licznych zestawieniach kulinarnych.

Wartości odżywcze

Surowa lub ugotowana dynia jest warzywem niskokalorycznym, z uwagi na fakt, że w dużej mierze składa się z wody. W przypadku dyni suszonej, proporcje i wielkość wartości odżywczych znacząco ulega zmianie. Weźmy na przykład kaloryczność: 100 g surowej dyni to zaledwie 25 kcal, podczas gdy sproszkowanej to już prawie 400 kcal! Ale nie martwcie się, nie przytyjecie, bowiem zjedzenie 100 g dyni w proszku (na raz) jest raczej niemożliwe! Generalnie w przypadku warzyw w proszku odnotowujemy duży wzrost wartości odżywczych na 100 g, dlatego nie bez powodu produkty te zaliczane są do grupy super żywności, z uwagi na wysoką koncentrację odżywczą. A do tego dobry smak, dobra rozpuszczalność, dobra mobilność… Czego chcieć więcej?

Właściwości zdrowotne

Dynię cechują właściwości, które sprzyjają wspieraniu leczenia różnych dolegliwości. Poza tym, że jest cennym źródłem magnezu, fosforu, selenu, cynku, witaminy A i witaminy C, stosowana jest także w schorzeniach układu oddechowego, szczególnie w przypadku kaszlu czy bólu gardła. Dynia znana jest także z właściwości oczyszczających – nie tylko wspiera motorykę jelit, ale uwalnia także pasożyty i robaki. 

Zastosowanie dyni w proszku

Dynia suszona może być wykorzystywana na wiele sposobów. Jako baza lub dodatek do koktajli czy smoothie. Sprawdzi się także przy pieczeniu, zarówno pieczywa, słodkich lub słonych muffinek czy warzywnych pasztetów, a także gdy chcemy podkręcić smak warzywnej zupy. Jest także smaczną przyprawą. Wystarczy 1-2 łyżeczki dodać do swoich ulubionych potraw czy napojów i już znajdziemy się w zupełnie innym kulinarnym świecie!

Komentarze