Rzodkiewka – wiosenne witaminy

Wiosna w pełni, nowalijki wołają do nas ze straganów, więc trzeba korzystać! Nie ma nic lepszego niż świeże warzywa i owoce. A wśród nich szczypiorki, sałaty i cudowna… rzodkiewka! Choć dostęp do warzyw i owoców mamy przez cały rok, to najlepiej smakują na wiosnę!

Kolorowa, zdrowa rzodkiewka

Rzodkiewka należąca do rodziny kapustowatych występuje w wielu kolorach. Najbardziej popularna jest odmiana czerwona/ różowa, ale znajdziemy także jeszcze czarną, białą czy żółtą. I każda w innym kształcie i rozmiarze!

Starożytni Chińczycy twierdzili, że rzodkiewka jest najbardziej wartościowym pożywieniem, obok tofu czy kapusty. Znana jest na całym świecie od dawien dawna, stosowana w celach kulinarnych i leczniczych. Najczęściej stosowano ją do leczenia kamieni nerkowych, problemów ze skórą czy walką z pasożytami.

Bez względu na kolor, każda rzodkiewka jest dobrym źródłem witaminy C, która skutecznie  pomaga odbudowywać naczynia krwionośne i zapewnia mocne kości i zęby. I przede wszystkim wspiera odporność i jest mocny narzędziem przeciw wolnym rodnikom. Poza witaminą C, znajdziemy w niej dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez czy miedź. Więcej o witaminie C przeczytacie tu (klik)!

 

Rzodkiewka nie tylko na surowo!

Najczęściej chrupiemy rzodkiewkę na surowo – jako dodatek do kanapek, past, serków czy sałatek. Z tym, że najczęściej zjadamy tylko korzeń! Ale liście rzodkiewki to także doskonałe źródło witaminy C, fosforu i żelaza, dlatego absolutnie ich nie wyrzucajmy! Liście rzodkiewki charakteryzują się ostro-gorzkim smakiem, można je podawać na surowo (jak sałatę), ale też przyrządzać na ciepło niczym szpinak. Naturalnie wybieramy młode zielone liście, bez plam. Z rzodkiewki, zarówno z korzenia jak i z liści możemy przyrządzić także pyszną zupę krem, pyszną i na ciepło i jako „chłodnik”. Wystarczy dodać ziemniaka lub batata, ciut cebulki i gotowe! A może macie swoje ulubione przepisy?

Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym, warto korzystać z rzodkiewkowego sezonu i urozmaicać codzienny jadłospis.

Komentarze