Słodki dzień dziecka. Bez cukru.

Dzień dziecka to doskonała okazja, by pokazać najmłodszym, że można fajnie się bawić bez cukru, ale na słodko. Polskie społeczeństwo, a szczególnie dzieci i młodzież tyją w zastraszajacym tempie. Powodem jest nie tylko nieprawidłowa dieta, bogata w cukier i nasycone tłuszcze, ale także brak ruchu.

Korzystając z tego, że mamy dzień dziecka i zaraz po nim jest weekend, możemy przez 3 dni aktywnie świętować na świeżym powietrzu, obsypując nasze pociechy zdrowymi przekąskami.

Dzieci na pewno za kilka lat nie będą pamiętać, jakiego batona jadły czy w której cukierni kupiły lody. Ale na pewno zapamiętają, że razem z rodzicami piekły pyszne ciastka (bez cukru!), samodzielnie robiły lody czy cudowne owocowe obrazki. Chętnie powspominają także spacer do lasu lub wycieczkę nad wodę.

Wykorzystajmy tegoroczny dzień dziecka do wykształcania zdrowych nawyków.

Co zatem możemy razem zdziałać w kuchni? I to nie tyko dziś, ale w każdej wolnej chwili!

Lody owocowe

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki (300 g) truskawek/ malin/ jagód
  • dojrzałego banana
  • kiwi
  • 3-4 liście świeżego szpinaku albo bazylii

Przygotowanie:

Pół banana, kiwi i listki szpinaku i bazylii dokładnie blendujemy w jednym naczyniu. Następnie miksujemy truskawki/maliny/ jagody z drugą połówką banana. Koktajl przekładamy do foremek – albo zielony albo czerwony. Włóż do zamrażarki na min 3 godziny. Jeśli chcemy kolorowe lody, to najpierw wkładamy koktajl jednego koloru, przymrażamy 20-25 min i następnie dokładamy drugi koktajl. Gotowe!

Lody możemy przygotować także  z soku owocowego, owocowo-warzywnego (najlepiej świeżo wyciśniętego) lub ulubionego koktajlu, także na bazie jogurtu lub mleka.

Owsiane ciasteczka kokosowe

Potrzebujemy:

Przygotowanie:
Banany rozcieramy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj ciasteczka. Piecz w temperaturze 180 st. przez 15 min. I już!
Podoba Wam się takie świętowanie?

Komentarze