Choroby tarczycy – czy dieta może pomóc?

Choroby tarczycy – niedoczynność i nadczynność zbierają co raz większe żniwa, nie tylko u kobiet, choć jednak to panie częściej na te różne przypadłości cierpią. Czy możemy sobie pomóc dietą w tych dolegliwościach? Czego unikać? Co spożywać?

Pracę tarczycy kontroluje przysadka mózgowa pobudzając ją do wytwarzania określonych hormonów. Hormony te T3 i T4 mają wpływ na wiele układów w naszym organizmie (np. nerwowy czy pokarmowy), ale także kontrolują nasz metabolizm czy pracę komórek i tkanek. Dlatego tak ważne jest by przysadka z tarczycą dobrze współpracowały, by nie dochodziło do zaburzeń w produkcji hormonów i dalej idąc, zaburzeń w pracy organizmu.

Choroby tarczycy – nadczynność

  • zwiększona ilość białka
  • produkty bogate w witaminy z grupy B: strączki, zielone warzywa, ryby – więcej o witaminach z tej grupy przeczytacie TU (klik) 
  • warzywa i owoce bogate w przeciwutleniacze, czyli witaminy A, C i E
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, np. oliwa z oliwek, oleje, orzchy, awokado, pestki, tłuste ryby
  • warto ograniczyć mocną herbatę i kawę
  • naturalnie unikamy słodyczy i wysoko przetworzonej żywności

Choroby tarczycy – niedoczynność

  • zwiększona ilość białka – uzupełniona dużą ilością warzyw, by utrzymać równowagę kwasowo-zasadową
  • warzywa, warzywa, warzywa! Jeśli chcesz uniknąć zakwaszenia musisz je polubić!
  • spośród warzyw unikamy: brukselki, kapusty, kalafiora, chrzanu – zawierają substancje zaburzajace wchłanianie jodu
  • wybieramy węglowodany złożone, a nie proste
  • ograniczamy kaszę jaglaną, ponieważ hamuje produkcję hormonów
  • selen, selen, selen: działa przeciwzapalnie, bierze udział w syntezie hormonów tarczycy
  • tłuszcze nasycone zamieniamy na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, np. oliwy z oliwek, awokado
  • i kluczowe… ruszamy się! Aktywność fizyczna to podstawa!

Niedoczynność tarczycy często idzie w parze z nietolerancją białka mleka krowiego, czy glutenu lub laktozy. Warto zrobić testy pokarmowe i wyeliminować składniki, których nasz organizm nie toleruje.

Naturalnie każdy, kto cierpi na powyższe dolegliwości powinien zadbać od swoją dietę od A do Z, jeśli do tej pory tego nie zrobił, to mamy nadzieję, że ten tekst będzie inspiracją by się o to zatroszczyć!

Komentarze