Grzyby mun – orientalny dodatek w polskiej kuchni

Jednymi z najstarszych spożywczych grzybów świata są grzyby mun, o delikatnym smaku i ciekawej konsystencji. Występują na każdym kontynencie, jednak jako dodatek kulinarny najbardziej są cenione w krajach azjatyckich, szczególnie Japonii i Chinach. Znajdziemy je na osłabionych drzewach lub martwym drewnie w lasach, zaroślach czy parkach. Najczęściej rozwijają się na czarnym bzie, stąd często nazywa się je uszakami bzowymi. Rosną przez cały rok!

Grzyby mun stanowią idealny dodatek do zup, potraw duszonych, sosów, świetnie komponując się z ostrymi przyprawami. Ale nie tylko! Co ciekawe potrafią wchłaniać smaki innych składników potraw, więc pasują do różnych wariacji kulinarnych. Jednak możemy także je zamarynować i serwować nie tylko do obiadu, ale także na śniadanie czy kolację, podając z ciepłym pieczywem!

Grzyby mun w marynacie 

Składniki:

  • pół szklanki suszonych grzybów mun
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie:
Grzyby moczymy w garnku w gorącej wodzie przez 15-20 min – do czasy aż staną się miękkie i zdecydowanie zwiększą swoją objętość. Następnie odcedzamy i studzimy. Papryczki siekamy, czosnek miażdżymy i mieszamy z olejem, sosem sojowym i octem. Gdy grzyby będą już ostudzone dodajemy do nich marynatę, po czym przekładamy do pojemnika/ słoika i szczelnie zamykamy i pozostawiamy na 12-14 godzin. Podajemy z opieczonym pieczywem.

Nie tylko smak, ale też zdrowie!

Medycyna chińska wskazuje, że regularna konsumpcja grzybów mun sprzyja zdrowiu, bowiem grzyby te łagodzą objawy przeziębień i chorób płuc. Ponadto pozytywnie wpływają na krążenie krwi, wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. 

Spożywając grzyby dostarczamy do organizmu potas, wapń, magnez, fosfor, sód i krzem.

Znalazły także swoje zastosowanie w kosmetologii, gdyż regenerująco działają na skórę głowy i włosy.  Dzięki zwalczaniu wolnych rodników spowalniają starzenie się organizmu. Przypisuje się im także regeneracyjne działanie na skórę i włosy, co przekłada się na stosowanie ekstraktów grzybowych w kosmetykach. Regularne spożywanie grzybów mun sprzyja wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych i obniżaniu ciśnienia krwi. Grzyby mun wchłaniają wolne rodniki, przez co spowalniają starzenie się organizmu.

Lubicie grzyby? Spróbujcie także:

Komentarze