Idealne do szkoły – słodycze bez cukru

Pierwsze lekcje już za naszymi pociechami (i nauczycielami!), a przed nami ciągle to samo wyzwanie: co dać dziecku do szkoły by było zdrowe, zjadło ze smakiem i na dodatek miało zapas energii? I aby codziennie na II śniadanie nie musiało jeść kanapek. Dlatego proponujemy… słodycze! Naturalnie te w zdrowej, domowej wersji!

Temat oczywiście dotyczy także nauczycieli (i wszystkich innych pracowników, nie tylko oświaty!), którzy także muszą mieć dużo energii, by sprostać codziennym zawodowym zadaniom.

Dziś chcemy przedstawić Wam dwie słodkie przekąski, ale… bez cukru! Zamiast niego dodamy owoce lub ksylitol. 

Muffiny z jabłkami

Potrzebne składniki:

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z sodą, cynamonem i gałką i odstawiamy. Tłuszcz ucieramy z ksylitolem aż do połączenia składników. Dodajemy po kolei po jednym jajku (lub zamiennik) i mieszamy, opcjonalne możemy dodać maślankę. Następnie łączymy masę cukrową z mąką i ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolite masy. Póżniej dodajemy banany i jabłka i delikatnie mieszamy. Powstałą masą napełniamy foremki na muffiny, każdą do połowy. Pieczemy w temperaturze 190 st. przez 20-25 minut (lub do suchego patyczka).

Banalne ciasteczka jaglane

Potrzebne składniki:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans. Z powstałej masy formujemy w dłoniach kuleczki i rozgniatamy na płaskie ciasteczka. Układamy na blasze, na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. po 10-12 minut z każdej strony. Banalne, prawda? Najtrudniejsze jest to, aby zaraz po upieczeniu nie zjeść wszystkich!

 

    Jak widzicie, słodycze też mogą być zdrowe! Spróbujcie także naszych ulubionych kulek mocy – przepis znajdziecie TU (klik)!

    A TUTAJ (klik) znajdziecie inne propozycje przekąsek na wynos! I koniecznie zajrzyjcie po inne szkolne inspiracje (klik).

    Komentarze