Zielone warzywa – petarda zdrowotna na zimę!

Zielone warzywa to podstawa naszej diety! I zarówno pod kątem zdrowotnym i… emocjonalnym! Zielona barwa nas uspokaja, a w połączeniu z jedzeniem sprawia, że czujemy, że naprawdę mamy własne zdrowie w swoich rękach. Pod kątem zdrowotnym, o czym już nie raz wspominaliśmy, pamiętamy, że wszelaka zielenina, to moc dobroczynnego chlorofilu. Zatem jak sprawić, by zimą nie zabrakło nam tych zielonych dodatków i abyśmy jeszcze doładowali akumulatory, zanim nasza odporność zostanie wystawiona na śnieżną próbę?

Zielone warzywa zimą

Zimą dostęp do świeżych, rodzimych warzyw jest dość ograniczony. Jednak, jeśli nie zamroziliśmy zapasów, możemy wspomóc się wspaniałymi zielonymi dodatkami, które urozmaicą jadłospis, podkręcą smak potraw oraz zadbają o nasze zdrowie! Kochani, przedstawiamy Wam trio doskonałe: koperek, szczypiorek i natka pietruszki!

Jak mrozić?

Zasada mrożenia jest prosta. Wybieramy zdrowe, świeże warzywa. Dokładnie myjemy pod zimą, bieżącą wodą i suszymy ściereczką. Ważne jest, aby usunąć każdą kropelkę wody, wówczas nie będą tworzyły nam się grudki lodu. W przypadku ziół i dodatków rekomenduje się posiekać na małe kawałeczki, aby później móc łatwiej dodawać do potraw. Natkę czy koperek mrozimy w małych pojemniczkach. Więcej o zasadach mrożenia warzyw i owoców pisaliśmy TU (klik).

Jak jeść?

Wiadomo, zielone warzywa najlepiej smakują surowe i wówczas mają najwiecej właściwości zdrowotnych. Jednak wiemy, że ciężko jest zajadać się samą natką pietruszki czy szczypiorkiem. Dlatego mamy kilka pomysłów, jak włączyć je do naszego jadłospisu. Na pierwszy ogień:

Zupa z natki pietruszki

Potrzebujemy:

I gotujemy:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy po łyżce oliwy i masła (można wybrać jedno) i na tłuszczu smażymy ziemniaki, aż się lekko zarumienią. Następnie  siekamy pietruszkę i razem z bulionem dodajemy od ziemniaków. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 min. Miksujemy blenderem, doprawiamy d smaku przyprawami i naturalnie dekorujemy kilkoma listkami natki! Proste, prawda?

Pesto z koperkiem

Potrzebujemy:

  • 2 pęczki koperki
  • 3 łyżki dowolnego startego/ pokruszonego sera żółtego, twardego
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub 6-8 migdałów
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

Koperek siekamy na drobne kawałki. Migdały moczymy we wrzątku przez kwadrans, obieramy ze skórki. Jeśli używamy płatków, tę czynność pomijamy. Czosnek obieramy. Składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Następnie dosypujemy ser, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i przyprawy i ponownie blendujemy. Przed podaniem, schłodzić w lodówce. Pesto powinno być gęste, ale nie musi mieć jednolitej konsystencji.

Sałatka szczypiorkowa

Składniki: 

  • duży pęczek szczypiorku
  • 4-5 liści sałaty
  • 2 ogórki kiszone
  • kilka rzodkiewek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • starty ser żółty (opcjonalnie)

I robimy:

Szczypiorek i rzodkiewkę myjemy i kroimy razem z ogórkiem na drobne kawałki. Dodajemy jogurt, oliwę, sok z cytryny i sól; mieszamy. Całość układamy an umytych liściach sałaty i posypujemy startym serem.

 

Którego przepisu spróbujecie na początek?

Informacje na temat właściwości naszych pysznych zielonych warzyw zebraliśmy w tym wpisie (klik).

Nie zapomnijcie też o prostej i smakowitej paście z natki pietruszki – przepis jest TU (klik).

Komentarze