Cynk w diecie

Cynk w diecie, tak jak inne minerały, jest niezwykle ważnym składnikiem, którego nie może zabraknąć w codziennych posiłkach. Jego niedobór prowadzi do osłabienia odporności, ale także negatywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Odgrywa także ważna rolę w naszym życiu umysłowym wzmacniając pamięć, ale i seksualnym – zapobiegajac impotencji czy bezpłodności.

Cynk w diecie – najlepsze źródła

Może was zaskoczymy, ale najlepszymi źródłami cynku są grzyby, warzywa kapustne i strączki. Prym wiodą boczniaki i grzyby shitake, zaraz po nich pieczarki i kurki. Grzyby shitake polecamy także w naszym bio pasztecie gryczanym!

W kwestii warzyw kapustnych, najwięcej cynku zawiera sałata radicchio. Ale każdego rodzaju sałata czy kapusta, a także brukselka i brokuły dostarczą nam całkiem sporej ilości tego pierwiastka.

Warzywa strączkowe to naprawdę bogate w składniki mineralne pożywienie. Nie bójcie się sięgać po fasolę, groch czy ciecierzycę i soję! A jak po soję to i po tofu, które też szczyci się wysoką zawartością cynku.

Kolejnym dobrym źródlem cynku są różnego rodzaju pestki, szczególnie:

  • dynia,
  • sezam zarówno łuskany jak i nie.

Niewątpliwą ich zaletą jest to, że można dodać je do wszystkiego.

Warto sięgać także po zarodki i otręby pszenne, kakao, quinoę, a jako dodatek do dań także dziki ryż. I zastępujmy często ziemniaki właśnie ryżem, bowiem kartofelki okrzyknięte są jednym z najgorszych źródeł cynku, obok oczyszczonych zbóż i… owoców! Tak! Jeśli mamy niedobór cynku, to zdecydowanie wtedy sięgnijmy po pomidora i natkę pietruszki a nie gruszki czy śliwki.

Szybka i zdrowa przekąska cynkowa

Jeśli nie macie pomysłu na szybkie danie bogate m.in. w cynk, to spróbujcie (na zimno i na ciepło) tej prostej sałatki. 

Potrzebujemy:

Gotowane na parze brokuły, fasolkę i grzyby shitake, razowy makaron, pestki dyni. To wszystko mieszamy i polewamy dressingiem z oliwy, miodu, musztardy i soku z limonki. Można spożyć zarówno w przerwie sniadaniowej, gdy zapakujemy do lunchboxa, ale także wykorzystać jako dodatek do obiadu.

Komentarze