Lody! Lody! Domowe lody!

Lato w pełni. Czasem nawet nie chce się wyjść do kawiarni na lody. dlatego warto mieć pod ręką owoce, aby w każdej chwili móc zrobić domowe lody. A jest to banalnie proste! Zarówno w wersji wegańskiej jak i wegetariańskiej. To co, bierzemy się do orzeźwiającej pracy?

Domowe lody 

Sorbet malinowy

Potrzebujemy:

  • 400 g malin
  • 50 g cukru/ ksylitolu
  • 60 ml wody (opcjonalnie)

Maliny miksujemy z cukrem. Jesli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy po trochu wody, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Przekładamy do naczynia i chłodzimy w zamrażalce. To jeden z najprostszych lodów do przygotowania.

Bardzo słodkie awokado na zimno!

Potrzebujemy:

  • duże, dojrzałe awokado
  • 160 g mleka skondensowanego słodzonego
  • szklankę śmietanki 30 %
  • 5-7 łyżek soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki cukru pudru

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wyskrobujemy dokładnie cały miąższ. Do niego dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz mleko skondensowane. Całość blendujemy. Śmietankę schładzamy w lodówce i następnie ubijamy mikserem. Gdy zrobi się już troszkę gęsta dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy, aż będzie puszysta i kremowa. Uwaga! Jeśli będziemy ubijać za długo, to śmietanka może zacząć się rozwarstwiać na masło i maślankę. Do ubitej śmietany dodajemy mus z awokado i dokładnie mieszamy (nie ubijamy!). Masę przekładamy do pojemnika (może być po sklepowych lodach czy nawet keksówka) i mrozimy ok. 5 godzin w temperaturze -15 stopni. A po tych 5 godzinach można zacząć jeść!

Domowe lody na bazie bananów

Do poniższych przepisów używamy mrożonych bananów, jeśli chcemy zjeść od razu. Gdy przygotowujemy lody dopiero do mrożenia, używamy świeżych i dojrzałych owoców.

Lody orzechowe

  • banany
  • masło orzechowe
  • orzechy włoskie
  • syrop daktylowy lub klonowy lub (opcjonalnie)

Orzechy rozdrabniamy. Banany miksujemy z masłem orzechowym. Na każdego banan bierzemy min. 2 łyżeczki masła. Dosypujemy pokruszone orzechy i mieszamy. Jeśli potrzebujecie zjeść coś słodszego, dodajcie słód i ponownie zmiksujcie.

Lody bananowo-miętowe z owocami

  • banany
  • truskawki/ maliny/ jagody
  • gałązka mięty

Do tych lodów warto użyć też nie tylko mrożonych bananów ale też pozostałych owoców. Najsmaczniejsze wychodzą w proporcji (wagowej) 1:1. Jeśli będziemy robić ze świeżych owoców, to używając truskawek lepiej zamrozić je w małych pojemniczkach, z uwagi na ich soczystość.

To którymi lodami będziecie się chłodzić w najbliższe dni?

Komentarze