W lipcu króluje cukinia i bób!

W nowe półrocze wchodzimy lekkim krokiem, bowiem w lipcu rządzić w naszej kuchni będzie cukinia! Ale nie tylko! Mamy dla Was jeszcze bób, a żeby dogodzić słodkim podniebieniom – zaserwujemy też maliny!

Cukinia

Lekkostrawne warzywo, którym możemy poprawić pracę i stan naszego organizmu. Dzięki właściwościom odkwaszającym pozytywnie wpływa na układy krążenia i pokarmowy, sprzyjając także procesom metabolicznym (co pomaga zachować piękną sylwetkę!). Duża zawartość wody w cukinii sprawia, że ma ona właściwości moczopędne. Szczególnie latem, gdy jesteśmy podatni na obrzęki, warto ją spożywać, by odprowadzić nadmiar wody z ciała. Wśród witamin i minerałów możemy wymienić witaminy C, A, K i z grupy B oraz m.in. magnez, żelazo czy potas. Jako warzywo z rodziny dyniowatych sprzyja usuwaniu pasożytów z organizmu. Dodatkowe informacje o cukinii czekają na Was TU (klik).

Bób

Bób należy do rodziny warzyw strączkowych; charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi, a przy tym ma stosunkowo mało kalorii. Jest bogaty w błonnik, więc sprzyja nie tylko schudnięciu, ale przede wszystkim prawidłowej motoryce jelit. Przy dużym udziale białka, bób ma znikomą ilość tłuszczu. Jest to jednocześnie doskonały źródło białka dla wegan i wegetarian. Wśród witamin i minerałów obecnych w bobie, na uwagę zasługuje niska zawartość sodu i znaczne ilości żelaza, miedzi, magnezu oraz folianów. Mimo, że zawartość podstawowych witamin jak A, C, E nie jest powalająca, to warto pamiętać, że zamiast nich, w większych ilościach występują witaminy: K, tiamina i ryboflawina.

Maliny

Trudno wyobrazić sobie lato bez malin, czyż nie? Uwielbiane przez wszystkich, od stuleci znajdują się w czołówce owoców o wysokich właściwościach prozdrowotnych. W owocach malin są liczne substancje, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy tu liczne kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, garbniki, olejki eteryczne. To także bogactwo witamin (m.in. C, E, z grupy B) czy substancji mineralnych jak jak potas, magnez, wapń, żelazo. Maliny, jak również ich przetwory (soki, napary) stosowane są przy różnego rodzaju dolegliwościach, np. biegunki, wysoka temperatura, przeziębienia. Warto dlatego zadbać o to, by nie zabrakło ich w jesienno-zimowym czasie. Dlatego róbmy soki, zamrażajmy czy suszmy!

I tradycyjnie niebawem przepisy z wykorzystaniem tych 3 produktów! W lipcu będzie przepysznie!

Komentarze