Dynia karmelizowana to taki smakołyk, który możemy wykorzystać i do obiadu i na deser a także do różnego rodzaju przegryzek na II śniadanie czy podwieczorek. Jako, że chcemy osłodzić sobie to, że pożegnaliśmy lato, przede wszystkim zaczniemy od deseru!

Dynia karmelizowana z nutą pomarańczy

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 2 figi
  • 100 g cukru
  • 50 g orzechów (np. włoskich)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka wody

Dynię kroimy w sporą kostkę. Figi kroimy w cienkie plastry. Cukier wsypujemy na patelnię z wodą i sokiem z cytryny i podgrzewamy, aż się roztopi i powstanie syrop. Dodajemy dynię, cynamon i skórki pomarańczy grzejemy 6-7 minut na średnim ogniu, często mieszając/ potrząsając patelnią. Gdy syrop będzie już bardzo gęsty i zostanie wchłonięty przez dynię, dodajemy figi i orzechy. Gotowy deser przekładamy do miseczek, można dosłodzić się jeszcze kulką waniliowych lodów.

Do czego jeszcze będzie pasować dynia karmelizowana?

Przyrządzona wg powyższego przepisu dynia, ale bez dodatku skórek pomarańczowych, może być wykorzystana do innych potraw. Znakomicie sprawdzi się z:

  • makaronem i serem – wystarczy ugotowany makaron połączyć z dynią, pokruszyć serem (tofu, kozi, lazur), udekorować świeżymi ziołami i zaserwować na obiad lub zapakować do lunchboxa, sprawdzi się też na zimno!
  • tostami z twarogiem/ tofu – koniecznie posypcie orzechami, będzie wyśmienicie!

Spróbujcie także jaglanych placuszków z dynią karmelizowaną!

Do wykonania placków potrzebujemy:

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu lekko ją przegotowując (ok. 2-3 minutki dłużej), a następnie dokładnie ją studzimy. Do ostudzonej kaszy wlewamy mleko i dokładnie blendujemy. Ciasto powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki. Następnie na dobrze nagrzaną patelnię wykładamy łyżką porcję masy formując placki. Smażymy 3-4 minuty i przewracamy na drugą stronę, smażąc 1-2 minutki. Dekorujemy karmelizowaną dynią z pierwszego przepisu i zajadamy!

Te wegańskie jaglane placuszki są doskonałą bazą zarówno do wytrawnych dań jak i słodkich. Śmiało używajcie ich do Waszych ulubionych przekąsek. I koniecznie zróbcie z nich “kanapeczki” z bio humusem z dynią!