Ciasto z buraków i sałatka z winogronami. Co wolicie?

Buraki są tak wspaniałym warzywem, że można je przygotować zarówno na słodko i słono. Dziś mamy dla Was m.in. ciasto z buraków, sałatkę z winogronami, jesienny koktajl. Każdy znajdzie coś dla siebie i swojego zdrowia!

Ciasto z buraków

Składniki:

  • 200 g buraków pokrojonych na kawałki
  • 120 g masła lub tłuszczu roślinnego, np. oleju kokosowego
  • 250 g mąki
  • 120 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 120 g ksylitolu
  • dojrzały banan
  • 2 jajka lub zamiennik
  • 10 ml soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki suchych drożdży

Przygotowanie:

Do mleka dodajemy sok z cytryny i odstawiamy aż się zetnie (ok. kwadrans). Ja dodałam olejek eteryczny, więc mleko się nie ścięło, ale nie wpłynęło to ani na konsystencję ani na smak. Do miski wsypujemy ksylitol, dodajemy buraki i banana i blendujemy/rozdrabniamy. Następnie dodajemy mleko z sokiem, jajka (lub zamiennik), masło i ocet i ponownie miksujemy. W kolejnym kroku przesiewamy mąkę i wsypujemy kakao oraz drożdże i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy masę do brytfanny/tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 st przez 40 minut lub do suchego patyczka.

Sałatka z winogronami i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • opakowanie roszponki lub rucoli
  • 3/4 słoiczka suszonych pomidorów
  • 12-15 kulek winogron
  • 100 g sera pleśniowego lub wędzonego tofu
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika

Przygotowanie:

Ser kroimy w małe kawałki, winogrona i pomidory na połówki. Razem z sałatą wrzucamy wszystko do miski. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż uzyska złotawy kolor. Po wystygnięciu posypujemy sałatkę i mieszamy wszystkie składniki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut i podajemy z grzankami.

Jesienny koktajl

Składniki: 

  • burak
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • jabłko
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • opcjonalnie woda mineralna do rozcieńczenia koktajlu

Przygotowanie:

Warzywa i owoce obieramy. Buraka i marchewkę można ugotować na parze, jeśli nasz blender nie jest mocarny. Kroimy następnie na małe kawałki i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty można rozcieńczyć wodą lub sokiem i zblendować jeszcze raz.

Komentarze