Winogrona z burakami – nasz jesienny wybór

Buraki, marchewka, ziemniaki, pietruszka czy jarmuż to najpowszechniejsze jesienne warzywa. Będą nam towarzyszyły całą zimę, ale u progu jesieni smakują najlepiej. I winogrona. Ciemne, jasne – polskie! Małe, słodkie, cierpkie. Zupełnie inne niż sprowadzane z zagranicy. To jedno z moich dziecięcych jesiennych wspomnień – zajadanie winogron prosto z krzaczka. Pycha!

Buraki – skąd w nich ta moc?

Spożywanie buraków pomaga zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Bogactwo przeciwutleniaczy daje nam mocną barierę ochronną przed różnymi chorobami, szczególnie nowotworowymi. Ich właściwości antywirusowe wspierają budowanie odporności ale także pomagają dojść do siebie, gdy jakieś przeziębienie się przypałęta. Stosowane często w celach oczyszczających organizm, podnoszą jego sprawność. Szczególnie korzystnie działają na detoks wątroby. Ponadto są odpowiedzialne za dobrze działający układ krążenia – dbają o zdrowe serce, dobry obraz krwi i poprawę krążenia. Inną właściwością tych warzyw jest też wsparcie w walce z pasożytami.

Zimą, wiele osób chętniej sięga po tłuste i słodkie przekąski. Wtedy warto siegnąć właśnie po buraki, bowiem hamują one łaknienie na cukier. A już niebawem zobaczycie, że z buraków też można przygotować pyszne desery!

Cenne właściwości wykazuje także zakwas z buraków – więcej przeczytacie o nim TU (klik).

Winogrona

Istnieje wiele odmian winogron, szacuje się, że to nawet 5 tysięcy! Jednak bez względu na odmianę, kolor, wielkość czy smak to bardzo zdrowa, choć również bardzo słodka przekąska.

Badania wykazują, że ciemne winogrona są bardziej wartościowe niż białe. Wspierają profilaktykę chorób układu krążenia. Odpowiedzialny za to jest resweratrol, który zapobiega i hamuje proces zamykania tętnic przez tworzenie się blaszki miażdżycowej. POnadto ten polifenol działa wygaszająco na stany zapalne i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. W kwestii witamin i minerałów znajdziemy w nich karoten, witaminy C, E, K oraz żelazo, magnez, miedź i wapń.

Jednak białe (zielone) winogrona też warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Zawierają takie same witaminy i minerały oraz są potężnym źródłem przeciwutleniaczy. Wykazują także działania odtruwające i wspierają procesy trawienia. W przeciwieństwie to ciemnych odmian zawierają mniej szczawianów, dlatego są bardziej dedykowane dla osób ze skłonnościami do odkładania się kamieni.

O tym jak wykorzystać winogrona (i rodzynki!) w kuchni oraz czy można je połączyć z burakami – już niebawem!

Komentarze