Frittata – lubicie?

Włoska frittata to świetna alternatywa dla naszej polskiej jajecznicy czy omletu. Szczególnie, że to przyrządzenia jej możemy wykorzystać wszystko co mamy w lodówce, szczególnie resztki, kawałki produktów. To takie danie w duchu zerowaste. Jej zaletą jest to, że możemy serwować i na zimno i na ciepło, jako główny posiłek czy przystawkę. 

Frittata – frittare – smażenie. Właśnie od smażenia (frittare) wzięła się ta nazwa. My jednak, zamiast smażenia na patelni w obydwu stron, zdecydowanie polecamy, aby po podsmażeniu przeskoczyć do piekarnika (tylko do smażenia używamy np. żeliwnej patelni, którą możemy włożyć do piekarnika). Chociaż jeśli wolicie, całą frittatę możecie przygotować na patelni!

Frittata – kilka sprawdzonych pomysłów

Bazą frittaty są jajka, sól, pieprz, oliwa z oliwek i sery. Ale każdy wyrazisty dodatek doskonale się tu sprawdzi: oliwki, kapary suszone pomidory, kozi ser, świeże zioła.

Odsłona pierwsza – ze szpinakiem: 

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 – 200 g liści szpinaku, świeżych
  • 20-30 g startego parmezanu
  • 4 jajka
  • 40 g mąki owsianej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • sałata masłowa i pomidorki koktajlowe – do dekoracji

Posiekany czosnek dusimy na rozgrzanej oliwie 2-3 minuty, dodajemy szpinak i dusimy aż straci swoją objętość. Jajka ubijamy energicznie trzepaczką, następnie dodajemy sól, mąkę  i pieprz i ponownie mieszamy. Dodajemy masę jajeczną do szpinaku, posypujemy starty parmezanem i smażymy kilka minut, a następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy 5-7 minut w temperaturze 180 st. Podajemy udekorowaną sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Odsłona druga – z jarmużem i ziemniakami

  • 70 g liści jarmużu (bez twardych części)
  • 250 g ziemniaków
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej

Liście jarmużu myjemy, kroimy na drobne kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę (ok 1,5 cm). Razem z jarmużem gotujemy je na parze, do miękkości. Cebulkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem soli, pieprzu i papryki wędzonej. Na patelnie dodajemy jarmuż, ziemniaki i jajka, mieszamy. Smażymy kilka minut i następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy 5-7 minut w temperaturze 180 st.

    Komentarze