Kokosowe ciasto z batatów

Niektóre warzywa świetnie sprawdzają się do przygotowywania słodkich wypieków. Dlatego już nikogo nie dziwi ciasto z batatów, przekładaniec marchewkowy, muffiny dyniowe czy brownie z fasoli . Dzięki warzywom możemy smacznie z zdrowo zastąpić mąkę, a w zamian otrzymamy niezwykle pyszny deser.
Dziś upieczemy ciacho batatowe, z wyraźną nutą kokosową. Te słodkie ziemniaki to źródło m.in. witamin z grupy B, witamina A czy liczne minerały, takie jak Magnez, fosfor czy potas. Więcej o właściwościach batatów przeczytacie TU (klik).

Kokosowe ciasto z batatów

Składniki:
  • 300 g obranych batatów
  • 2 łyżki nasion chia namoczone w 80 ml wody (albo 2 jajka)
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • po 2 łyżki ksylitolu i syropu daktylowego lub z agawy (lub 4 łyżki jednego słodzidła)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskie, nerkowce, brazylijskie)
  • wiórki kokosowe jako posypka
I bierzemy się za pieczenie:
Obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy do nich mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz orzechy i mieszamy. Namoczone chia łączymy z syropem klonowym i ksylitolem (tak samo postępujemy używając jajek), mieszamy i dodajemy olej i sok z cytryny. Ponownie mieszamy i przekładamy do batatów z mąką. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do formy na ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. W połowie czasu pieczenia posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi. Po upieczeniu zostawiamy 5-8 minut w piekarniku, następnie wyjmujemy, studzimy i zajadamy!
A wiecie dlaczego dodaliśmy tak dużo kokosowych produktów do tego ciasta? Bo są zdrowe!
Wiórki kokosowe (miąższ z kokosa) zawierają sporo pierwiastków takich jak potas, magnez oraz są źródłem błonnika. Jednak kluczowe w kokosach jest to, że ich tłuszcz jest zdrowy, zdecydowanie zdrowszy niż ten pochodzenia zwierzęcego. I nie odkłada się jako komórki tłuszczowe, a za to są dobrym źródłem energii dla organizmu.
Macie ochotę na więcej batatów w różnych odsłonach? Zapraszamy:

Komentarze