Desery bez cukru to nie tylko pyszności przeznaczone dla diabetyków czy osób będących na diecie redukcyjnej. To świetna i zdrowa propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy dbają o swoje zdrowie. Dostępnych jest naprawdę wiele produktów, którymi z powodzeniem można zastąpić zwykły biały cukier. Ksylitol, owoce świeże i suszone, sok z agawy. Spróbujecie? Myślę, że na Dzień Kobiet będzie to wspaniała uczta!

Desery bez cukru

Kokosowe kulki jaglane 

Potrzebujemy:

  • 3 filiżanki mleka kokosowego
  • filiżankę kaszy jaglanej
  • 1/2 filiżanki wody
  • wiórki kokosowe
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: prażone migdały bez skórki

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie. Zagotowujemy wodę i gdy wrze dodajemy mleko kokosowe, kaszę jaglaną 4 łyżki wiórków kokosowych i syrop z agawy i sól. Gotujemy, aż wszystkie składniki się połączą i będą miały konsystencję kremu. Doajemy kako i dokładnie mieszamy. Studzimy. Następnie z jaglanej masy formujemy kulki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i schładzamy w lodówce. Opcjonalnie do każdej kulki można włożyć do środka migdał.

Ciasteczka z amarantusem

Potrzebujemy:

  • szklankę poppingu amarantusowego (małe, białe kuleczki)
  • pół szklanki sezamu
  • 80 ml oliwy z oliwek (ok. 1/3 szklanki)
  • 10-12 daktyli
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki pokruszonych orzechów (włoskie, migdały)
  • jajko lub zamiennik

Daktyle zalewamy w garnku gorącą wodą (tyle, by je przykryć). Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie z nich mus (mieszamy by się nie przypaliło). Razem z pozostałymi składnikami dokładnie mieszamy w misce (lub miksujemy) do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulki i rozgniatamy aby powstały okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciepłe lody

Potrzebujemy:

  • szklankę komosy ryżowej
  • 12-13 suszonych daktyli
  • 100 g upieczonego buraka,
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżeczkę oleju kokosowego
  • szczypta wanilii

Komosę gotujemy w 2 szklankach wody, tak by płyn całkowicie wyparował. Daktyle moczymy kilkanaście minut w gorącej wodzie. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem. Zanim masa wystygnie formujemy kształty, np. gałkownicą robimy kulki lodów. Przed podaniem można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Który deser jest Waszym faworytem?