Desery bez cukru nie tylko na dzień kobiet

Desery bez cukru to nie tylko pyszności przeznaczone dla diabetyków czy osób będących na diecie redukcyjnej. To świetna i zdrowa propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy dbają o swoje zdrowie. Dostępnych jest naprawdę wiele produktów, którymi z powodzeniem można zastąpić zwykły biały cukier. Ksylitol, owoce świeże i suszone, sok z agawy. Spróbujecie? Myślę, że na Dzień Kobiet będzie to wspaniała uczta!

Desery bez cukru

Kokosowe kulki jaglane 

Potrzebujemy:

  • 3 filiżanki mleka kokosowego
  • filiżankę kaszy jaglanej
  • 1/2 filiżanki wody
  • wiórki kokosowe
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: prażone migdały bez skórki

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie. Zagotowujemy wodę i gdy wrze dodajemy mleko kokosowe, kaszę jaglaną 4 łyżki wiórków kokosowych i syrop z agawy i sól. Gotujemy, aż wszystkie składniki się połączą i będą miały konsystencję kremu. Doajemy kako i dokładnie mieszamy. Studzimy. Następnie z jaglanej masy formujemy kulki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i schładzamy w lodówce. Opcjonalnie do każdej kulki można włożyć do środka migdał.

Ciasteczka z amarantusem

Potrzebujemy:

  • szklankę poppingu amarantusowego (małe, białe kuleczki)
  • pół szklanki sezamu
  • 80 ml oliwy z oliwek (ok. 1/3 szklanki)
  • 10-12 daktyli
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki pokruszonych orzechów (włoskie, migdały)
  • jajko lub zamiennik

Daktyle zalewamy w garnku gorącą wodą (tyle, by je przykryć). Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie z nich mus (mieszamy by się nie przypaliło). Razem z pozostałymi składnikami dokładnie mieszamy w misce (lub miksujemy) do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulki i rozgniatamy aby powstały okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciepłe lody

Potrzebujemy:

  • szklankę komosy ryżowej
  • 12-13 suszonych daktyli
  • 100 g upieczonego buraka,
  • 200 g malin (mogą być mrożone)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżeczkę oleju kokosowego
  • szczypta wanilii

Komosę gotujemy w 2 szklankach wody, tak by płyn całkowicie wyparował. Daktyle moczymy kilkanaście minut w gorącej wodzie. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem. Zanim masa wystygnie formujemy kształty, np. gałkownicą robimy kulki lodów. Przed podaniem można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Który deser jest Waszym faworytem?

Komentarze