Bio Yacon zagościł w naszej ofercie. Dlaczego? Bo trzeba się dzielić tym co zdrowe i smaczne. Ale od początku. Najpierw przedstawimy Wam czym yacon jest, jakie ma właściwości zdrowotne, a na koniec zaproponujemy szybką, pyszną przekąskę.

Yacon – co to za roślina?

Jest to bulwiasta roślina rodem z regionu Andów. Należy do tej samej rodziny co topinambur. Uprawiana od tysięcy lat były wykorzystywane zarówno jako energetyczne pożywienie jak i w rytuałach religijnych. Obecnie jej uprawy są niemal na całym świecie. Bulwy mają różne kształty, kolory i wielkości, w zależności od ich odmiany. Yacon może być spożywany zarówno na surowo (po pierwszym miesiącu przechowywania), ale też po obróbce termicznej. W przemyśle bulwy wykorzystywane są głównie do produkcji mąki oraz syropu, który może stanowić słodzik dla diabetyków. Z liści przygotowuje się herbaty. 

Właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne Yaconu wynikają m.in. z zawartości wielu aminokwasów, błonnika, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu oraz witam i enzymów. Ważne jest, że słodki smak zawdzięczamy wysokiej zawartości fruktooligosacharydów. Są to cukry, których ludzki organizm nie wchłania, a ponadto uważa się ich działanie jako prebiotyk, czyli dobry pokarm dla naszych bakterii w jelicie grubym. Syrop z Yaconu jest niskokaloryczny i może być stosowany w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Herbatka yaconowa może pomóc zlikwidować gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, szczególnie po posiłkach. Ponadto skutecznie obniża łaknienie i pobudza metabolizm, co na pewno spodoba się tym, którzy chcieliby zrzucić kilka kilogramów. 

Badania wykazują, że roślina ta wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne oraz korzystnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, ułatwia wchłanianie witamin i minerałów (szczególnie wapnia). Ponadto stosowana jest także jako remedium na stres i bezsenność.

Jak jeść?

Z bulwy można, poza syropami, naparami, przygotować różnego rodzaju chrupki, płatki, dżemy czy wycisnąć soki lub kisić jak kapustę. Wybornie smakuje na surowo. Po prostu obieramy ze skórki i zajadamy. Można dodać go do różnego rodzaju sałatek. Polecamy też pokroić w plastry lub kosteczkę, podpiec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut i schrupać. Ale koniecznie spróbujcie tej sałatki:

Składniki:

  • 2 bulwy yaconu, obrane i pokrojone w paski
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka liści jarmużu, bez twardych części
  • 3 mandarynki, podzielone na cząstki
  • 3 łyżki posiekanych listków mięty
  • 2 łyżki posiekanego kopru włoskiego
  • 1/4 szklanki prażonych pestek dyni
  • ząbek czosnku, pokrojony w drobne kawałki
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

Bulwę po pokrojeniu natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, by się nie zabrązowiła. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 25-30 minut i serwujemy. Smacznego!