Potrawy z bobem to istny rarytas, szczególnie, że tak krótko jest dostępny w ciągu roku. Dlatego trzeba się go najeść na zapas! Naturalnie można zamrozić i my tak robimy! Ale rozumiemy, że niektórzy wolą zapakować zamrażarkę jednak owocami. Dziś mamy dla Was dwa pyszne przepisy, gdzie bób gra pierwsze skrzypce. Jednak na początek, małe przypomnienie o właściwościach bobu:

  • niskokaloryczny – sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu jelit
  • bogaty w błonnik
  • doskonałe źródło białka
  • witaminy A, C, E, K, tiamina i ryboflawina
  • niska zawartość sodu
  • wysoka zawartość żelaza, miedzi, magnezu oraz folianów

Pomidorowe risotto z bobem

Składniki:

  • 50 g startego parmezanu 
  • średnia cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto (ale zwykły też może być!)
  • 300 g dojrzałych pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych (mogą być też z puszki)
  • 50 – 60 g białego wina, wytrawnego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • bób

Cebulkę i czosnek kroimy i podduszamy na oliwie, w wysokim garnku. Następnie wsypujemy ryż i pomidory i dusimy 3-4 minuty i dolewamy wino, mieszamy i dalej dusimy 1-2 minuty. Następnie wlewamy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, przyprawy i gotujemy 12-13 minut (2-3 minuty krócej niż na opakowaniu ryżu). Gdy ryż będzie miękki, dodajemy parmezan i masło i na małym ogniu gotujemy 1-2 minuty ciagle mieszając. Bób gotujemy, obieramy ze skórek. Gdy risotto będzie gotowe, nakładamy na talerze i na nie wsypujemy bób. Serwujemy z ulubionymi warzywami. My lubimy zajadać z sałatą i pomidorami okraszonymi oliwą i prażonymi pestkami słonecznika.

Sałatka z bobu i cebulki

Składniki (w dowolnych proporcjach):

  • bób
  • pomidory
  • cebulka
  • rukola
  • oliwa z oliwek, ulubione przyprawy
  • łyżka octu jabłkowego

Bób gotujemy, obieramy, studzimy. Pomidory kroimy na kawałki, cebulkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy razem w misce i dokładnie mieszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem i doprawiamy wg gustu ulubionymi przyprawami.

Zachęcamy do zrobienia także pysznej pasty kanapkowej z bobem, przepis znajdziecie TU (klik).