Chłodnik z pora

Lato w pełni, więc trzeba się schłodzić. Jednak nie jest najlepszym rozwiązaniem jedzenie wyłącznie lodów i picie lemoniady! Aby było i smaczni i pożywnie mamy dziś dla Was przepis na chłodnik z pora i selera naciowego oraz pyszną tartę. Jednak zanim weźmiemy się za gotowanie, to przypomnijmy sobie co nieco o porze. Por należy do rodziny cebulowatych i razem z czosnkiem i cebulą dba o to, by każdej potrawie nadać wyrazu. Ale ważniejsze jest, że dba także o to by oczyszczać nasze naczynia krwionośne oraz cały organizm z toksyn czy pasożytów. Wśród występujących w nim pierwiastków na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość żelaza, ale także wapń, potas, fosfor, sód i siarkę. Obecne w nim witaminy to: C, A, E, B1, B2, B6, PP.

Chłodnik z pora

  • 500 g pora (tylko biała część)
  • 100 g selera naciowego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 300 g ziemniaków
  • litr bulionu warzywnego
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu czarnego
  • po ½ – ¾ łyżeczki czosnku granulowanego i gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki szczypiorku

Pora i selera kroimy w plastry, około 1 cm grubości i dusimy na oliwie 6-7 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę i dodajemy do podduszonych warzyw, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut, czasem mieszając. Następnie dokładamy śmietanę i przyprawy i miksujemy/ blendujemy. Odstawiamy do wystudzenia i następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Tarta z pora

Składniki na wypełnienie tarty:

  • 400 g pora
  • 200 g sera żółtego, np. gouda, pokrojonego na kawałki
  • 150 g wędzonego tofu (jeśli ktoś jada mięso, może użyć boczku wędzonego) pokrojonego na kawałki
  • 200 g kwaśnej śmietany, 12% lub 18% tłuszczu
  • 4 jajka lub zamiennik
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Ciasto na tartę – nasz uniwersalny przepis znajdziecie w tym wpisie (klik).

Żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, tofu kroimy na drobne kawałeczki i dokładamy do żółtego sera. Pora kroimy w talarki i gotujemy na parze. Do serów dodajemy śmietanę, jajka i przyprawy i miksujemy/ blendujemy. Na podpieczone ciasto od tarty rozkładamy krązki pora i zalewamy zmiksowaną masą. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 40 minut. Można podawać i na zimno i na ciepło.

Jeśli potrzebujecie więcej porowych inspiracji, to czekają na Was

A my czekamy na Wasze przepisy! A pory czekają na Was w sieci sklepów Lidl!

Komentarze