W tę sylwestrową noc raczej nie będzie hucznych imprez, wielkich towarzyskich spotkań… Ale to nie znaczy, że nie będzie miło i zabawnie. Choć w wąskim gronie, to i tak można się bawić świetnie. Wiele osób, poza wspólnymi pogawędkami przy stole o życiu planuje nocne maratony filmowe. I zamiast chipsów, paluszków i słodyczy mamy dla Was pomysły na zdrowe sylwestrowe przekąski… Bo jak już jeść przez pół nocy, to może lepiej wybrać dużą porcję witamin, minerałów, błonnika i po prostu zdrowia?

Sylwestrowe przekąski 

Czipsy warzywne – marchewka i burak!

Potrzebujemy marchewki i buraki, wystarczy po jednej sztuce. Myjemy je i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do miski, dodajemy 1-2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Ja uwielbiam rozmaryn, czarny pieprz, cząber, czosnek i do tego szczyptę soli! Ale Przyprawy możecie wybierać wg uznania! Lubicie na ostro? Papryczka chili się sprawdzi! Lubicie delikatnie, sięgajcie po zioła prowansalskie! Wszystko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Po kwadrancie, przerzucamy na drugą stronę.
Podobne smakołyki możecie zrobić też z ziemniaków, batatów, pietruszki czy selera.

Pasta oliwkowa 

Potrzebujemy po 200g wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek oraz 3 ząbki czosnku i po 2 łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Przed podaniem schładzamy godzinę w lodówce. Świetnie pasuje do chrupkiego lub świeżego pieczywa czy do krakersów i pałeczek amarantusowych. Jeśli marzy Wam się stół pełen różnych past, to może warto sięgnąć po przepis na bałkańską Lutenicę, a może pastę z bobu (bo przecież macie jeszcze zapasy w zamrażarkach).  A w naszym sklepie (i w wielu sklepach stacjonarnie, m.in. w Lidlu) znajdziecie też inne pyszne smarowidła, np. hummus z dynią czy pasztety, w tym mój ulubiony bio pasztet jaglany. Który jest Waszym faworytem? Myślę, że Waszych domowników i gości zaskoczycie też bio konfiturą z czerwonej cebuli! Smacznego!
Zawsze można też po prostu zrobić popcorn z niebieskiej kukurydzy! Próbowaliście?

Słodkie przekąski – ciasto kokosowe!

Zaczniemy od najbanalniejszej pasty na słodko. Banan, awokado i 3 łyżki kakao. Ewentualnie pół łyżeczki miodu. Wszystko blendujemy i gotowe. Takim musem możemy smarować owsiane ciasteczka, wafle ryżowe czy zajadać z miseczki.  A rozkoszą dla podniebienia będą miodowe galaretki z tą pyszną pastą.

Jeśli mamy więcej czasu i możemy oddać się pieczeniu, z całego serca polecam to proste ciasto kokosowe, które można też wykonać w wersji wegańskiej!

Składniki:

  • 100 g czekolady z orzechami
  • 100 g masła/ oleju kokosowego lub  wegańskiej margaryny, miękkiej, pokrojonej na kawałki plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 70 g ksylitolu i 10 g cukru waniliowego -opcjonalnie
  • 200 g śmietanki sojowej (lub zwykłej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 130 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy nożem. Do miski wkładamy tłuszcz, ksylitol z cukrem i śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, wiórki kokosowe (100g) i proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy (silikonowej lub natłuszczonej masłem/ margaryną) i posypujemy pozostałymi wiórkami. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C). Po upieczeniu studzimy w tortownicy i następnie wyjmujemy i ze smakiem zajadamy!

Bliżej Wam do past, sałatek czy jednak do ciasteczek?

Zerknijcie jakie propozycje mieliśmy dla Was w poprzednich latach: