Rozgrzewające wegańskie leczo z soczewicą na ostatnie dni zimy!

Kolejna propozycja na szybki, zdrowy obiad! Wegańskie leczo, które rozgrzewa, pięknie pachnie i jak cudownie smakuje! Idealne także do zamrożenia i wyciągnięcia w te dni, gdy brak nam czasu albo gdy wolimy zamiast gotowania zrobić coś dla siebie. Może spacer? Do przygotowania potrzebujemy kilku produktów, które zazwyczaj mamy w domu, a efekt jest piorunujący!

Składniki na wegańskie leczo:

  • 200 g kaszy gryczanej, najlepiej prażonej, ale każda inna też będzie pyszna
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 300 g czerwonej papryki
  • 200 g cukinii
  • słoiczek bio ketchupu z cukinii
  • puszka pomidorów krojonych
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 90 g czerwonej soczewicy, suszonej 
  • puszka pomidorów krojonych
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • po ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej i suszonej bazylii
  • sól

Kaszę gryczaną gotujemy przez 15-20 minut na parze, lub standardowo wg zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu zawijamy garnek w koc lub odstawiamy w ciepłe miejsce, by kasza nie wystygła. Cebulę kroimy w pióra, czosnek siekamy na drobne kawałeczki, papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki po czym wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek w dużym garnku. Następnie z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dużą kostkę, a cukinię obieramy i kroimy w plastry i na ćwiartki. Dodajemy do podsmażonych warzyw na patelni i dusimy 6-7 minut, często mieszając. Po tym czasie wsypujemy soczewicę, dodajemy łyżeczkę soli oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy i dusimy 5 minut na czym ogniu. Na koniec dodajemy pomidory, bio ketchup i cassatę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kwadrans, raz na jakiś czas mieszając. Wegańskie leczo podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi lub z bio ogórkami z curry!

Obiad obiadem, ale deser też musi być! 

Proponujemy Wam oczywiście coś zdrowego, mufinki z musem jabłkowym! Naturalnie ten mus możecie wykorzystać do różnych placuszków, racuszków, naleśników, koktajli – do wszystkiego, czego Wasze podniebienie zapragnie. Dziś jednak pyszne babeczki, dobre do zabrania na II śniadanie ale też na piknik, bo w końcu wiosna za pasem!

Potrzebne składniki:

  • po jednej szklance mąki kokosowej i pszennej 
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki ksylitolu
  • 2 jajka lub zamiennik (np. 2 dojrzałe banany)
  • szklanka mleka roślinnego, np. owsianego
  • szklanka musu jabłkowego
  • garść żurawiny pokrojonej na małe kawałki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie jest banalne! W jednej misce tradycyjnie łączymy suche składniki: mąkę, ksylitol, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej mieszamy olej z jajkami i mlekiem roślinnym. Łączymy składniki z obydwu misek i dodajemy pokrojoną żurawinę i mieszamy łyżką, jak będą grudki w cieście to ok. I nakładamy jedną łyżkę do foremki, na to kładziemy łyżkę musu i znów na to łyżkę masy ciasta. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

Muffinki te możemy także przygotować używając musu dyniowego z jabłkami, jeśli chcecie podkręcić smak. Do tej wersji zdecydowanie rekomenduję zastąpić żurawinę drobno posiekanymi daktylami.

Coś dla najmłodszych!

Chcielibyśmy na koniec przypomnieć, że w naszej Farmie dbamy też o najmłodszych. Gdy są jeszcze za mali na to by pałaszować babeczki, śmiało możecie poczęstować ich naszymi musami: jabłkowym, dyniowym czy jabłkowo-dyniowym. I już od małego zachęcamy, aby dzieciaki buszowały w Waszych kuchniach, tym samym zachęcamy do przeczytania naszego tekstu właśnie o dzieciakach w kuchni!

Komentarze