Zapiekanka z kaszy gryczanej

Coraz częściej sięgamy po kasze, ale chyba ciągle za mało. Dlatego dziś kolejna inspiracja: zapiekanka z kaszy gryczanej. Prosta, smaczna i zdrowa! Zanim jednak przejdziemy do przepisu, pozwólcie na małe przypomnienie o zaletach kasz. Co mają w sobie, że można śmiało o nich powiedzieć „polskie superfood”:

  • wyśmienite źródło węglowodanów złożonych i łatwo przyswajalnych białek
  • duża dawka błonnika, o którym pamiętamy, że jest najlepszą miotełką dla organizmu
  • witaminy z grupy B – konieczne, aby układy nerwowy i krążenia funkcjonowały bez zarzutu
  • magnez, żelazo – kluczowe w codziennej diecie, dbają nie tylko o odporność i układ hormonalny, ale też o dobre samopoczucie czy koncentrację

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Szybki, pożywny obiad i jednocześnie pomysł na dobrą przekąskę. Łatwy w wykonaniu, smaczny i można jeść bez ograniczeń!

Składniki:

  • 100 g ulubionej kaszy gryczanej
  • mała cebulka
  • masło lub oliwa z oliwek
  • duża cukinia (ok. 200 g) 200 g cukinii, obranej, pokrojonej w ok. 2 cm kostkę
  • 1 jajko
  • 250 g sera feta.
  • po ½ łyżeczki ziół prowansalskich, soli i mielonego czarnego pieprzu½ łyżeczki soli
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • dodatkowo masło i bułka tarta do oprószenia formy

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy na parze ok 20 minut. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na maśle (lub
oliwie) , w wysokiej patelni przez 3-4 minuty. Cukinię obieramy i też kroimy w kostkę, po czym dorzucamy do cebulki i ponownie dusimy 8-9 minut. W międzyczasie ser feta kroimy na kawałki. Do warzyw dodajemy rozbełtane jajko, ugotowaną kaszę, pokrojony ser feta i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy keksowej posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierchu kładziemy pomidorki koktajlowe. Przykryte folią aluminiową naczynie wstawiamy do piekarnika i przez pół godziny pieczemy w temperaturze 200°C. Następnie skręcamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kwadrans, aby ciut się wystudziła i odparowała. Na ciepło serwujemy ją jako danie główne z ulubioną surówką. doskonale podkręci smak bio ketchup z cukinii, o delikatnym posmaku curry.

Zapiekanka z kaszy gryczanej też jest wyborna po wystudzeniu jako przekąskę na II śniadanie z mnóstwem warzyw lub n podwieczorek czy kolację.

A do czego możemy dodać bio ketchup z cukinii?

Bio ketchup z cukinii jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdzi się nie tylko z zapiekankami (np. zapiekanką z pora) ale też z wytrawnymi tartami, domową pizzą czy zwykłymi grzankami. Kapitalnie zastępuje tradycyjny ketchup, a to za sprawą wybornego połączenia cukinii z pomidorową passatą, cebulką i papryką. Palce lizać! Śmiało ten ketchup odnajdzie się na niejednym stole jako dip do przekąsek, krakersów, ale też jako sos do domowych burgerów, warzywnych kotlecików. Pamiętajmy, że cukinia to jedno z najbardziej lekkostrawnych warzyw. Jest źródłem witamin C, A, K i z grupy B, ale także licznym minerałów oraz przeciwutleniaczy. Skoro w tak pyszny sposób możemy jednocześnie delektować się smakiem i dbać o zdrowie, to aż szkoda nie skorzystać! Do czego dodacie bio ketchup z cukinii? Czy to będzie zapiekanka z kaszy gryczanej?

Może Cię także zainteresować:

Szukasz inspiracji na pyszne tarty warzywne? Zerknij tu: Tarty warzywne – 3 najlepsze przepisy!

Chcesz zrobić domową pizzę? Nic prostszego – sprawdź nasze włoskie inspiracje!

Warzywne kotleciki? Zaczniemy od brokułowych!

Komentarze