To cudo natury, które powinno być w każdym domu! Ze względu na bogaty wachlarz walorów zdrowotnych śmiało można zaliczyć go do „superfoods”!
Palma kokosowa zwana jest „drzewem życia”, a jej owoc „lekarstwem na wszelkie choroby”. Z orzechów palmy kokosowej pozyskuje się bielmo – tak zwane mleko kokosowe oraz miąższ, który po wysuszeniu zwany jest „koprą”. Wnętrze młodego kokosa stanowi woda kokosowa dobrze znana jako świetny napój izotoniczny i chłodzący. Składem zbliżona do osocza krwi, niegdyś stosowana w dożylnym nawadnianiu organizmu.
Olej kokosowy uzyskuje się z kopry. W zależności od sposobu pozyskania wyróżniamy olej rafinowany, bielony oraz nierafinowany o delikatnym smaku i intensywnym zapachu. Do produkcji oleju kokosowego rafinowanego używane są wysokie temperatury i chemiczne rozpuszczalniki. W wyniku tego procesu olej traci swój naturalny smak i zapach.
Pod względem chemicznym olej kokosowy jest wyjątkiem, należy do olejów roślinnych (ciekłych), ale wykazuje konsystencję stałą w temperaturze pokojowej do ok. 25 °C. Wynika to z 93% zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Prawie aż 50% tłuszczy nasyconych stanowi kwas laurynowy, które występuje naturalnie tylko w orzechu kokosa i mleku matki. Wykazuje właściwości p/bakteryjne, p/wirusowe i p/ grzybicze. Olej kokosowy nierafinowany jest zatem naturalnym antybiotykiem, który nie narusza naturalnej mikroflory jelitowej. Zarówno kwas laurynowy jak i jego metabolity są zabójcze dla bakterii Staphylococcus aureus-gronkowca złocistego i drożdży Candida albicans, które są odpowiedzialne za powszechną kandydozę. Z powodu jego właściwości przeciwbakteryjnych nie musimy przechowywać go w lodówce.
Nienasycone kwasy tłuszczowe:
• jednonienasycone – kwas oleinowy (Omega-9) – około 6,5%,
• wielonienasycone – kwas linolowy (Omega-6) – około 1,5%,
Nie jest podatny na utlenianie ze względu na niską zawartość kwasów nienasyconych.
Od kilku lat panuje moda na zdrowe odżywianie. Między innymi słyszymy, że powinniśmy ograniczyć spożycie tłuszczy nasyconych kosztem tłuszczy roślinnych, że najlepszym olejem do smażenia jest olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Nic bardziej mylnego! Nie powinniśmy tłuszczy roślinnych (nienasyconych) poddawać działaniu wysokiej temperatury. Nie dość, że tego typu oleje kompletnie tracą swoje zdrowotne właściwości to dodatkowo w tym procesie produkowane są szkodliwe substancje, które spożywamy. Głównie są to substancje rakotwórcze. Przetworzony olej, którego struktura została zmieniona jest niemożliwy do wykorzystania przez nasz organizm. Tłuszcze nasycone są odporniejsze na działania wysokiej temperatury i posiadają wyższą temperaturę dymienia.
Natomiast tłuszcze roślinne zawierające głównie kwasy tłuszczowe nienasycone powinniśmy spożywać na surowo, jako dodatek do sosów, sałatek, dodane do dań bezpośrednio przed spożyciem. Oczywiście mowa o olejach zimnotłoczonych, nierafinowanych, otrzymywanych najlepiej z ziaren/nasion z upraw ekologicznych. Tylko tego typu oleje są w stanie dostarczyć kompleks witamin i składników mineralnych korzystnych dla naszego zdrowia. Warto wspomnieć, że najlepiej spożywać surowe nasiona, nie poddane żadnej obróbce termicznej/chemicznej. Dlaczego? W nasionach występują kwasy tłuszczowe w formie naturalnej czyli formie „cis”. Jest to forma, którą nasz organizm jest w stanie rozpoznać i w pełni wykorzystać. W wyniku obróbki, np. prażenia, cukry ulegają karmelizacji, a kwasy tłuszczowe przechodzą w formę „trans”, która jest obca dla naszego organizmu i bezużyteczna. Karmelizacja cukrów odpowiada za brązowy kolor jak i wyjątkowy smak, który tak kochamy 🙂
Olej kokosowy idealnie zastąpi tłuszcz w ciastach, ciasteczkach, tortach, deserach jak i potrawach na ciepło i na zimno. Idealnie sprawdza się do smażenia/pieczenia/duszenia/gotowania/grillowania nadając potrawie wyjątkowy smak i aromat, którego nie zapewni nam olej roślinny czy oliwa.
Jego zdrowotne działanie na organizm jest nieocenione. Zawiera średniołańcuchowe triglicerydy (MCT), które bezpośrednio trafiają do wątroby i są szybkim źródłem energii. Idealne dla osób aktywnych fizycznie. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Pomaga w likwidowaniu najniebezpieczniejszego typu otyłości – brzusznej. Poprawia wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników mineralnych. MCT zwiększają wydatek energetyczny organizmu co może pomóc w walce z nadmierną ilością kilogramów. Najlepszym dowodem na to jest fakt, iż ludzie spożywający jego duże ilości, aż 60% kalorii pochodzi z kokosa, cieszą się pełnym zdrowiem i brakiem chorób układu krążenia. Wbrew istniejącemu przekonaniu, że tłuszcz nasycony jest przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów, kwasy tłuszczowe z kokosa obniżają poziom cholesterolu co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Ciekawym zjawiskiem jest fakt, iż kwasy tłuszczowe z kokosa są włączane w organizmie do ketonów, które mogą łagodzić napady padaczkowe i epilepsję, szczególnie u dzieci z lekooporną padaczką.
Zastosowanie oleju kokosowego nie ogranicza się do bezpośredniego spożycia i zastosowania w kuchni ale również wykazuje szerokie zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji naszego ciała!
*balsam do ciała – silnie nawilża i odżywia, pomaga w walce z rozstępami i cellulitem
*krem p/zmarszczkowy – bogactwo antyoksydantów
*łagodzi oparzenia, ukąszenia owadów, przyśpiesza gojenie się ran
*hipoalergiczny, p/trądzikowy
*maseczka do włosów – nawilżająco-odżywcza, przeciwdziała wypadaniu włosów i łupieżowi
*główny składnik naturalnej pasty do zębów bez fluoru, płukanki do jamy ustnej i naturalnego dezodorantu
*do demakijażu oczu i twarzy-dobrze radzi sobie z makijażem, nie podrażnia oczy i skóry twarzy, poprawia również kondycję rzęs
*żel intymny, olejek do opalania, masażu i kąpieli
Świetnie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym, jednocześnie nie blokując syntezy witaminy D, która jest niezbędna i bardzo ważna w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
To istny skarb naszej ziemi 🙂
Zespół Farmy Świętokrzyskiej