Mowa o kruchym spodzie pokrytym dużą ilością jabłuszek, o ukochanej szarlotce! 🙂
Jedno z najbardziej popularnych ciast, kojarzone z wypiekami naszych babć!
Z chęcią dzielimy się z Wami tą cudowną jej wersją, którą “dosłownie” objadać mogą się wszyscy jak również osoby będące na diecie bezglutenowej, bezcukrowej i bezmlecznej 🙂
Szczerze powiedziawszy ledwo zdążyliśmy uwiecznić nasze ciasto gdyż znikało w mgnieniu oka, nie zdążyło porządnie wystygnąć a nasz obiektyw pokrywała para 😉
…
*mąka użyta do kruchego ciasta to mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana i kokosowa
*popularny dwucukier-sacharoza zastąpiony został ksylitolem/erytrolem/miodem
*mleko zostało zastąpione napojem kokosowym/sojowym/ryżowym/owsianym/migdałowym
…
Składniki:
`na spód
# pół szklanki mąki kukurydzianej i pół szklanki mąki ryżowej
# 2 łyżki mąki ziemniaczanej
# 4 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych migdałów
# łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
# 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/płynnego miodu
# 6 dużych łyżek oleju kokosowego
# ćwierć szklanki napoju roślinnego (“mleka” kokosowego/sojowego/migdałowego..)
Mieszamy wszystkie suche składniki w misce, dodajemy mokre i ugniatamy ciasto, które następnie wykładamy na tortownicę, ugniatając palcami (troszkę ciasta zostawiamy na kruszonkę). Wrzucamy do rozgrzanego pieca do 180 stopni na 5-10min aż lekko spód się zarumieni.
`na masę jabłkową
# 6 dużych jabłek
# 2 łyżeczki cynamonu
# 3 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/miodu lub innego słodzika
# łyżka oleju kokosowego
migdały do posypania
Jabłuszka myjemy, obieramy ze skórki (skórki mogą przydać się na domowy ocet jabłkowy), kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka na rozgrzany olej, dusimy, w trakcie dodajemy cynamon i słodzik. Gotowe jabłuszka wykładamy na upieczony spód, posypujemy kruszonką i migdałami. Pieczemy ponad pół godziny aż wierzch się ładnie zarumieni.
Najlepsza podawana na ciepło z lodami!
Ciekawie smakuję również wersja z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego!
Smacznego! 🙂 🙂 🙂
Zespół Farmy Świętokrzyskiej
`