Pudding – potrawa kuchni angielskiej o kremowej/puszystej konsystencji.
…
Nasionka chia – małe czarne nasionka szałwi hiszpańskiej, naturalnie występująca w Ameryce Południowej.
“Chia” znaczy siła (w języku Majów).
Należą do najzdrowszej żywności na świecie
…
Są jednym z najlepszych źródeł ważnych składników odżywczych..
Już w 2 łyżkach nasionek znajdziemy:
# 4 g wysokiej jakości białka
# 12 g węglowodanów w tym 11 g błonnika (tylko 1 g strawnych węglowodanów!!)
# 9 g tłuszczy (z tego 5 g stanowią kwasy Omega-3 !)
# 18% ZDS wapnia
# 30% ZDS magnezu
# 27% ZDS fosforu
*ZDS=Zalecane dzienne spożycie
# inne: cynk, witamina z grupy B (tiamina, ryboflawina i niacyna)
# nie uprawiane GMO i wolne od glutenu
# bogactwo przeciwutleniaczy
# wykazuje pozytywny wpływ na florę jelitową
# pomocne w cukrzycy typu II i chorobach układu krążenia
# zwiększają wydolność fizyczna organizmu
# pomoc w zrzucaniu wagi
# imponująca zawartość wapnia
…
Wyjątkowo prosty i zdrowy 🙂
Pudding z nasion “Chia”
Składniki:
# puszka bio mleczka kokosowego
# 1/2 szklanki mleka roślinnego (kokosowego najlepiej)
# 4 spore łyżki bio nasion chia
# 2 łyżki ksylitolu/miodu (opcjonalnie)
# dowolne owoce, bakalie
Obydwa mleczka wraz z nasionami chia i ewentualnie miodem umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy. Przelewamy do gotowych miseczek/szklanek/kubeczków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po wyjęciu z lodówki, dekorujemy ulubionymi owocami, orzechami !
Smacznego 🙂
Zespół Farmy Świętokrzyskiej