“Pancakes – amerykańskie puszyste placuszki.. !
Świetny pomysł na szybkie i smaczne śniadanko 🙂
Naszym celem jest zdrowie i dobre samopoczucie dlatego nasza wersja została nieco zmodyfikowana w porównaniu z oryginałem, w którym króluje mąka pszenna, biały cukier, jaja i maślanka..
Nieco na słodko..
Biała/niepalona gryka (Fagopyrum Mill.)
Lekkostrawna, intensywnie rozgrzewająco, mimo “gluten free” posiada właściwości sklejające co może być zastosowane przy zmniejszaniu biegunki..
Wysoka zawartość cennego białka, bogatego w aminokwasy egzogenne tj: lizynę i metioninę.
“Zbilansowany skład aminokwasów, zwłaszcza Lys/Arg oraz Met/Arg oznacza, że gryka ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.”
Jest istotnym źródłem mikroelementów, takich jak Zn, Cu, Mn, Se, a także makroelementów K, Na, Ca, Mg.
Roślina bogata w biologicznie czynne związki fenolowe: rutynę, katechinę i kwasy fenolowe, poprawiające stan naczyń krwionośnych.
Na ok. 15 sztuk:
Składniki:
# szklanka kaszy gryczanej
# 2 duże, dojrzałe banany
# łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
# łyżeczka cynamonu
# pół łyżeczki wanilii
# odrobinka oleju kokosowego do posmarowania patelni
Dodatki: melasa z karobu, jagody goji, świeże owoce jagodowe, śmietanka kokosowa, gryczane chrupki
Wykonanie:
Opcja dla tych, którzy zaplanowali placuszki poprzedniego dnia wieczorem: szklankę kaszy moczymy w zimnej wodzie na całą noc. Rano przepłukujemy dokładnie z wytworzonego “śluzu”.
Opcja dla tych, którzy obudzili się z ochotą na pancakes: kaszę mielimy w młynku do kawy/gotowa mąka gryczana.
Wrzucamy do kilicha blendera namoczoną kaszę lub mąkę, banany, cynamon i wanilię. Przelewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia.
Wylewamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną wcześniej olejem kokosowym.
Smażymy kilka minut każdą stronę placuszka na średnim ogniu.
Gotowe placuszki dekorujemy ulubionymi dodatkami.. 🙂
SMACZNEGO!
Zespół Farmy Świętokrzyskiej