“Twarożek” z nerkowców

Doskonale każdy zna smak świeżego twarożku z chrupiącymi warzywami: rzodkiewką i szczypiorkiem, szczególnie o wiosennym poranku..

**

Rozpoczynając przygodę z roślinnym odżywianiem, nie sądziłam, że kiedykolwiek spróbuje coś tak podobnego do oryginalnego twarożku..

Mimo, że tyle lat upłynęło, różnorodność i specyfika roślinnego pożywienia wciąż nas zaskakuje!

Temat zapewne dobrze znany roślinożercom. Serki/twarożki można przyrządzić nie tylko z orzechów nerkowca ale również z migdałów, soi (ziaren czy tofu), ziaren słonecznika czy prosa (kaszy jaglanej).

**

Dzisiejszy, pierwszy na naszej stronie przepis na twarożek, jest z namoczonych wcześniej nerkowców z suszonymi pomidorami i z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.

Wskazanym ale nie koniecznym dodatkiem są płatki drożdżowe, które nadają serkowi bardzo specyficzny smak.

Konsystencja twarożku jest półpłynna, łatwo rozsmarowuje się na ulubionym chlebku, lecz jeśli chcielibyśmy otrzymać formę stałą, możemy dodać agar-agar, który pełni taką samą rolę jak żelatyna.

Jest to substancja żelująca otrzymywana z krasnorostów, składająca się głównie z polisacharydów.

**

Same orzechy nerkowca (cashew), te pozbawione środków konserwujących, są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w naszej diecie, korzystnie wpływających na układ krwionośny i nerwowy oraz są źródłem łatwostrawnego i wartościowego białka.

Te delikatne, maślane, chrupiące, lekko słodkawe, przypominające „przecinek” lub „nerkę”,  orzeszki, kochane przez wielu, bogate są w składniki mineralne tj: magnez, miedź, selen i cynk oraz witaminy B (w tym PP) i E.

**

Zarówno same orzechy jak serek z nich, po prostu kochamy! <3

Składniki na jeden słoiczek twarożku:

# szklanka orzechów nerkowca namoczonych na noc

# 0,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego*

# kilka ekologicznych suszonych pomidorów namoczonych godzinkę wcześniej

# łyżka soku z cytryny

# suszony czosnek niedźwiedzi, sól himalajska i pieprz czarny

# łyżka ekologicznego octu jabłkowego

# opcjonalnie: płatki drożdżowe lub ćwierć szklanki wody z ogórków kiszonych

*lub mniej, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki blenderujemy stopniowo dodając mleko roślinne. Przyprawy i ewentualne płatki drożdżowe czy wodę z ogórków dodajemy na samym końcu. Serek schładzamy w lodówce.

Gdy chcielibyśmy uzyskać stałą konsystencje serka, musimy rozpuścić nie całą łyżkę agaru w ciepłym mleku roślinnym i następnie dodać do serka. Przełożyć do foremki i odstawić do lodówki.

 

 S M A C Z N E G O !

Zespół Farmy Świętokrzyskiej