Hummus
Chyba każdy zna lub o nim słyszał. Coraz częściej możemy spotkać go w kartach lokali naszych miast.
Przepis na najpopularniejszą libańską pastę w klasycznym wykonaniu, cieszy się największą popularnością spośród przepisów na naszym blogu J
https://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/eko-przepisy/klasyczny-hummus.html
Najwięcej upraw bobu znajduje się w basenie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Centralnej Azji, gdzie z łatwością dostaniemy go na straganach, głównie w postaci suszonej.
W Egipcie – ful Medames –
narodowa egipska potrawa, ponoć podstawowe pożywienie budowniczych piramid. Istnieje wiele jej wersji, podstawą jest suszony bób moczony całą noc a następnie gotowany na papkę. Doprawia się oliwą, cytryną, czosnkiem, kuminem i natką pietruszki. Podawane w picie, ze smażonymi warzywami lub jajkami w zależności od tradycji w danym regionie, jednak zawsze towarzyszy mu duża ilość chilli i kuminu.
*Może niebawem wypróbujemy ze świeżego bobu i z radością przepisem z Wami się podzielimy J
W kuchni arabskiej – falafel –
Drobne kuleczki, smażone w głębokim tłuszczu, z grochu, bobu lub ciecierzycy. Zawijane w picie lub podawane z hummusem i warzywami. Do naszego kraju wkraczały pomalutku wraz z hummusem.
**
Klasycznie głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca natomiast możemy użyć również buraków, bobu, grochu, fasoli..
Sezon na bób właśnie się rozpoczął!
Klasyczny hummus jak i inne pasty do pieczywa po prostu uwielbiamy!
Czas zatem na kolejną wariację, hummus z bobu z dodatkiem świeżej mięty dosłownie zachwyca nie tylko swoim smakiem ale i pięknym kolorem. Lekki, puszysty i odświeżający..
Składniki:
# pół kilograma świeżego bobu
# pół szklanki tahini
# sok z połówki cytryny
# 3 ząbki czosnku
# sól himalajska
# świeże liście mięty pieprzowej
# zimno tłoczony olej lniany
# ćwierć szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Umyty bób gotujemy na parze, aż łupinki popękają. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy.
Uwaga: w trakcie obierania bób może znikać! Ciężko się oprzeć pokusie podjadania J
Kilka ziarenek zostawiamy do dekoracji.
Obrany bób umieszczamy w naczyniu blendera wraz z sokiem z cytryny, obranymi ząbkami czosnku, pastą tahini i solą himalajską.
Blenderujemy na gładką masę następnie dolewamy zimną wodę. Otrzymujemy kremową, puszystą pastę o seledynowym kolorze !
Posypujemy pokrojoną drobno miętą i polewamy ulubionym zimno tłoczonym olejem (lnianym).
Wcinamy z ulubionym pieczywem lub surowymi warzywkami J
Zespół Farmy Świętokrzyskiej