Sezon cukinii w pełni, ciekawi jesteście co, to „zwyczajne” warzywo w sobie kryje?
Cukinia jest sezonowym, typowo letnim warzywem. Przywędrowała do nas z Włoch. Młodsza siostrzyczka kabaczka o doskonałym delikatnym smaku.
Zawiera liczne cenne związki dla naszego organizmu i można ją przygotowywać na mnóstwo sposobów w zależności od fantazji i preferencji kulinarnych.
Jest na liście najchętniej uprawianych warzyw w Polsce jak również jednym z pierwszych warzyw podawanych niemowlakom.
Cukinia zawiera dużo wody (90-95%) co powoduje, iż jest ona bardzo niskokalorycznym warzywem (tylko 17 kcal w 100 g). Można byłoby pomyśleć, że skoro ma tak dużo wody to nie jest bogata w wartości odżywcze. Zatrzymajmy się chwilkę przy tej wodzie, właśnie woda strukturalna, czyli ta, która naturalnie znajduje się w warzywach i owocach, jest najcenniejszą wodą dla naszych komórek. Idealnie je nawadnia, gdyż jej skład jest identyczny ze składem wody komórek naszego ciała(!)
Praktycznie nie zawiera tłuszczy. Cukinia jest bogata w beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy, potas, żelazo i magnez. W stosunku do dostępnych na rynku suplementów diety zawiera 3x więcej potasu, zdecydowanie lepiej przyswajalnego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Bardzo istotną jej właściwością jest jej zasadotwórczość. Przy przeważającej diecie w kwasotwórcze produkty znajduje ona swoje szczególne miejsce. Ponoć chłonie znikome ilości metali ciężkich w porównaniu z innymi warzywami (!)
Wartości odżywcze stwierdzone w cukinii wspomagają prawidłowe funkcjonowanie tkanki kostnej, serca, utrzymanie prawidłowej wagi ciała oraz przeciwdziałają powstawaniu zmianom nowotworowym.
Najlepszym sposobem na pełne wykorzystanie skarbów ukrytych w tym niepozornym warzywie to oczywiście spożywanie go na surowo.
Dodawanie cukinii do zup, sałatek, surówek, wypieków oraz innych dań podawanych na ciepło niezwykle wzbogaci swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Możliwości kulinarne z jej udziałem są nieskończone ;-)!
Najsmaczniejsza jest młoda, poznamy ją po mocno intensywnym zielonym kolorze skórki oraz po małym gnieździe nasiennym widocznym po przekrojeniu.
Uwielbiamy placki z cukinii, makaron czy kaszę z jej dodatkiem..
Makaron z brązowego ryżu, ekologiczna cukinia, cała główka czosnku w sosie na bazie śmietanki sojowej i soku z cytryny, po prostu mmm…
Ale dzisiaj podajemy wyjątkowy przepis, w którym właśnie makaron stanowi surowa cukinia. Aby wykonać makaron z cukinii potrzebujemy dobrą obieraczkę lub „spiralizer” popularne urządzenie w kuchni wegańskiej czy kuchni „Raw”.
Surowy makaron z cukinii z kremowym sosem z awokado i ogórka
Surowe makarony z warzyw są doskonałym daniem na lato. Pozostawiają uczucie lekkości i świeżości.
Składniki:
- # 1 duża cukinia
- # pomidorki cherry lub okrągłe pokrojone
- # rukola
- # sok z ¼ cytryny
- # bazylia (opcjonalnie)
Puree awokodawo-ogórkowe
- # 1 średnie awokado
- # 1 duży ogórek obrany
- # sok z ¼ cytryny
- # 2 ząbki czosnku
- # ¼ łyżeczki białego lub czarnego pieprzu
- # sól himalajska (do smaku)
Przygotowanie:
Cukinię kroimy „obieraczką” do warzyw w podłużne grubsze pasy, należy dobrać odpowiednią obieraczkę do pożądanej średnicy makaronu, który chcemy uzyskać (lub używamy „spiralizera”).
Puree uzyskujemy przez zmiksowanie wszystkich składników w blenderze.
Na cukiniowy makaron nakładamy puree, podajemy z pokrojonymi pomidorkami i rukolą, przyprawiamy wedle gustu.
S M A C Z N E G O !!
Zespół Farmy Świętokrzyskiej