Lubimy naleśniki. Kojarzą się nam z dzieciństwem gdy mamusia czy babcia zawijała je z serem, dżemem, jabłkami w rulonik lub składała w trójkąt, te podawane na słodko polewane bitą śmietaną i polewą czekoladową, miodem lub podawane z owocami.
Czy rezygnując z mówiąc delikatnie „mniej zdrowych” produktów, musimy o takich naleśnikach zapomnieć?
„Przecież główne składniki naleśników to mąka pszenna, mleko krowie i jajko!”
Wydawałoby się, że eliminując gluten, mleko czy jajka, musimy o nich zapomnieć na wieki..
Otóż nie! Z radością dzielimy się z Wami przepisem na najlepsze bezglutenowe, wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego naleśniki, które mogą jeść osoby uczulone, nie mogące spożywać glutenu, jaj czy mleka z różnych względów.
Bezglutenowe naleśniki są świetnym rozwiązaniem dla mam, które borykają się ze zmianami żywieniowymi swoich dzieci, które z różnych powodów muszą unikać glutenu, mleka krowiego czy jajek.
Wiemy doskonale jak dzieci je kochają !
W zależności od dodatków do naleśników możemy eksperymentować z mlekiem roślinnym. Mleko kokosowe zdecydowanie najlepiej pasuje do wersji na słodko. Dziś dodaliśmy mleko ryżowe z quinoą, które pasowało idealnie do naszego pieczarkowo – cebulowe farszu.
Gdy przygotowujesz naleśniki dla swoich pociech, zachęcamy do zrobienia podwójnej porcji, gdyż szybko znikają ze stołu
Składniki na 10 sztuk wytrawnych naleśników:
- 100 g mąki bezglutenowej do wyboru: ryżowa, kukurydziana, gryczana (możemy np.: użyć 50g mąki ryżowej i 50g mąki kukurydzianej)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 250ml mleka
- szczypta soli himalajskiej
- pół łyżeczki ksylitolu (lub innego słodzika)
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie naleśników:
Jest banalnie proste. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera jeśli powstają nam grudki. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy kilka łyżek wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem kokosowym wylewamy ciasto, smażymy naleśniki z obu stron. Do samego procesu smażenia wymagana jest cierpliwość i delikatność
Składniki na farsz:
- # 500 g umytych pieczarek
- # 3 średniej wielkości cebule
- # olej kokosowy do duszenia
- # sól himalajska i mielony pieprz czarny
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną wcześniej olejem kokosowym, dusimy na małym ogniu. Pieczarki puszczą sporo wody, który spokojnie musi odparować. Pod sam koniec dodajemy sól i pieprz.
Na lekko wystudzone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w rulonik, podajemy do stołu.
Wersja naleśników jaglanych na słodko!!
Składniki na 8-10 naleśników:
Ciasto:
- # 2 szklanki mąki jaglanej
# szklanka mąki gryczanej
# 3 szklanki wody
# szklanka wiórek kokosowych
# szczypta kurkumy
# 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/miodu
# olej kokosowy do smażenia
Krem daktylowy:
- # daktyle suszone namoczone w wodzie (150g)
- # 2-3 pomarańcze
- # 2 łyżki kakao (najlepsze raw)
Przygotowanie:
Mąki najlepiej otrzymamy przez zmielenie w młynku gryki niepalonej i kaszy jaglanej.
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce. Cukier/miód rozpuszczamy w dodawanej do ciasta wodzie. Mieszamy do uzyskania rzadkiej ale spójnej konsystencji jak na zdjęciu.
Możemy użyć blendera.
Rozlewamy gotowe ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem kokosowym.
W między czasie przygotowujemy krem daktylowy: odlewamy wodę z namoczonych daktyli i następnie blenderujemy je z pomarańczami i kakao. Ewentualnie możemy dodać cukru/miodu jeśli będzie za mało słodkie.
Gotowe naleśniki dekorujemy ulubionymi owocami i smarujemy kremem daktylowym.
I zajadamy!
Najlepsze jeszcze ciepłe! 🙂 🙂
Życzymy smacznego!
Zespół Farmy Świętokrzyskiej