Drodzy, czas na solidny deser, na rozpustne ciasto !
To ciasto z pewnością podbije przez żołądek Wasze serca ale i Waszych gości również ! 🙂 Jesteśmy w stanie to zagwarantować !
Koniecznie musicie spróbować 🙂
(Żałujemy, że nie ma opcji wirtualnej degustacji 😀 😀 :D)
Ciasto, które do trudnych nie należy ale z pewnością możemy powiedzieć, że jest czasochłonne.. do tego znika błyskawicznie !
Jeśli lubicie słodkości.. rozpływające się w ustach, od razu pomyślcie o podwójnej porcji ! (mówimy poważnie! 😉 )
Ciasto “rozpływające się w ustach” zwane a’la sernik !!!
Spód:
- szklanka migdałów
- 1,5-2 szklanek daktyli
- 2 łyżki pasty tahini
- Migdały zalewamy wrzątkiem na ok 15min. Następnie obieramy ze skórki. Daktyle, jeśli używamy świeżych to drylujemy, jeśli suszonych to zalewamy ciepłą wodą na ok 30min.
- Wodę z moczenia wylewamy. Obrane migdały blenderujemy i dodajemy namoczone daktyle z tahini. Jeśli mamy mocny blender możemy w nim blenderować masę jeśli nie, to mieszamy ręcznie.
- Gotową masę wykładamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wsadzamy na godzinę do lodówki (w najchłodniejsze miejsce) i zabieramy się za krem !
Biały krem:
- 150g suchej kaszy jaglanej
- pół szklanki miodu/ksylitolu/erytrolu
- szklanka orzechów nerkowca
- sok z 2 limonek lub 1 cytryny
- Orzechy nerkowca zalewamy ciepłą wodą na min 20min lub zimną na całą noc. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną z dwoma szklankami wody, lekko ją rozgotowujemy).
- Namoczone orzechy blenderujemy. Gdy kasza ostygnie dodajemy miód i orzechy nerkowca. Mieszamy (blenderem ręcznym najlepiej) i dodajemy sok z limonki. Masa powinna nie być za słodka.
- Gotową masę wykładamy na spód i wsadzamy tym razem na 2 godziny do lodówki, ważne aby masa dobrze zgęstniała!
Górna warstwa:
- 1/5 szklanki daktyli
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 szczypty soli himalajskiej
- Z daktylami postępujemy analogicznie jak przy spodzie. Masło możemy użyć kupne (najlepiej bez dodatków tj: sól, cukier i olej palmowy!) bądź zrobić samemu w domu (zblenderować orzeszki ziemne niesolone z dodatkiem soli himalajskiej-do tego jest niezbędny porządny blender!-ewentualnie dodać zimnotłoczony olej o deliaktnym smaku).
- Blenderem ręcznym mieszamy daktyle z gotowym masłem i dosalamy (jeśli użyliśmy masła kupnego bez soli). Masa powinna być słodkawo-słona. Masa wyjdzie dość gęsta więc musimy delikatnie ją nakładać na biały krem, mocząc paluszki w zimnej wodzie aby mniej się przyklejała do naszych dłoni!
- Wsadzamy na kolejną godzinkę do lodówki.
Na wierzch:
- orzeszki ziemne bez soli
Po wyjęciu z lodówki posypać orzeszkami, które można wcześniej lekko rozdrobnić w blenderze.
Smacznego! 🙂
Gdy już zrobicie..
# Czy podejrzewaliście, że ciasto bez sera, mleka, mąki, jaj i białego cukru może być takie pyszne? 🙂 🙂 🙂
Zespół Farmy Świętokrzyskiej