Wszelkie dania przygotowane z ekologicznej żywności, szczególnie dania warzywne uwielbiamy 🙂

Cukiniowe szaleństwo trwa !

Cukinia należy do jednych z ulubionych warzyw naszej farmowej kuchni.

Tym razem dzielimy się z Wami przepisem na kotleciki z cukinii. W porównaniu z placuszkami są bardziej treściwe i sycące, placuszki są zdecydowanie lżejsze. Samą cukinie przygotowujemy identycznie jak do placuszków. Natomiast jest jej ciutkę mniej w kotletach w stosunku do ilości pozostałych składników. Do kotlecików z cukinii idealnie nadaje się kasza jaglana, znana dobrze wszystkim ze swoich cennych składników odżywczych jako „Królowa kasz”, zasadotwórcza, bogata w krzem.

Odpowiednio ugotowana i ostudzona kasza jaglana ma świetne właściwości klejące/zlepiające, co bardzo istotne jest w wegańskich kotlecikach gdzie nie używa się jajek. Gdy mamy ugotowaną i ostudzoną kaszę z poprzedniego dnia w lodówce, zrobienie kotlecików jest banalnie proste i zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Proporcje kaszy do cukinii mają wpływ na uzyskaną konsystencję kotlecików, ta zaś ma wpływ na jakość smażenia i spójność kotlecików. Wszystko zależy od wielkości cukinii, które posiadamy w danym momencie bądź ilości kaszy jaka pozostała nam w lodówce 🙂 Konsystencję najlepiej ocenić po odczekaniu chwilki aż masa się ze sobą oswoi 🙂

Smażenie warzywnych kotlecików wymaga spokoju i cierpliwości 🙂 Nie róbmy tego w stresie i pośpiechu..

Są idealnym daniem dla naszych dzieci !

Do ostrzejszej wersji możemy dodać czosnek, sos sojowy zaś w kotlecikach dla dzieci możemy pominąć nawet sól i pieprz bądź dodać je w niewielkiej ilości. Wszystko zależy jak nasze pociechy lubią 🙂

Nieco łagodniej proponujemy z dodatkiem passaty pomidorowej bądź dowolnego sosu pomidorowego.

Składniki na 10-15 kotlecików:

# 1-1,5kg cukinii (4 średnie cukinie lub dwie bardzo duże)

# ok. 500g kaszy jaglanej suchej (ok. 2,5 szklanki; adekwatnie ok. 5 szklanek ugotowanej i wystudzonej)

# ¾ szklanki skrobii ziemniaczanej

# 4 szklanki mielonego złotego lnu

# 4 ząbki czosnku (uwaga przy kotlecikach dla dzieci)

# sól himalajska, świeżo mielony pieprz czarny

# ewentualnie: sos sojowy lub sos pomidorowy/passata pomidorowa

# do obtoczenia kotlecików: bezglutenowa bułka tarta (nie jest to konieczne)

# do podania: ulubiona zielenina + ulubiony dodatek: ziemniaczki, ulubiona kasza

Przygotowanie:

1.  Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilkę. Cukinia puści sok.

2.  Startą, odciśniętą z nadmiaru wody cukinię mieszamy z posiekanych czosnkiem i kaszą jaglaną. Pod sam koniec dodajemy skrobię i przyprawy.

3.  Formujemy średniej wielkości kotleciki, ewentualnie obtaczamy w bezglutenowej bułce tartej.

4.  Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem kokosowym. Najlepszy efekt uzyskamy smażąc na niewielkim ogniu przez nieco dłuższy czas.

Mamy nadzieję, że wasze dzieci je pokochają !

Życzymy smacznego! 🙂

 Zespół Farmy Świętokrzyskiej