Energetyczne, szybkie śniadanie?
Owsianki, jaglanki z różnorakimi dodatkami są nam doskonale znane. Natomiast gdy okazuje się, że rano czasu jest znacznie mniej na śniadanie niż zwykle, bądź musimy zabrać je ze sobą w drogę lub do pracy przygotować drugie śniadanie, energetyczny koktajl okazuje się świetnym rozwiązaniem tej sytuacji.
Koktajle/szejki znamy doskonale jako zdrowe, śmiem rzec najzdrowsze przekąski z organicznych warzyw i owoców !
Szybkie?
Bo wystarczy wrzucić wszystko do blendera i nacisnąć przycisk.
Energetyczne?
Bo zawiera nie tylko owoce czy warzywa ale organiczne bezglutenowe płatki owsiane, które nadają gęstości a zarazem sytości.
Składniki:
# 100g organicznych ekologicznych płatków owsianych
# 2 małe gruszki
# 3 plasterki korzenia imbiru
# 2 łyżki ekologicznych wiórek kokosowych
# 2-3 szklanki mleka sojowego naturalnego lub o smaku waniliowym
# ewentualnie cynamon
Przygotowanie:
1. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, imbir obieramy i kroimy w plasterki.
2. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy dopóki uzyskamy pożądaną konsystencję. Mleka dodajemy w zależności czy chcemy rzadszy koktajl czy gęstszy. Pamiętajmy, że wiórki i płatki chłoną wodę, stąd po zrobieniu i odstawieniu koktajlu z pewnością nam zgęstnieje.
*Jeśli nie przepadamy za durowymi płatkami owsianymi możemy nieco wcześniej namoczyć je w wodzie i następnie zblenderować.
Smacznego 🙂
Zespół Farmy Świętokrzyskiej