Kolejna odsłona wegańskiej, bezglutenowej opcji śniadaniowej !
Gdy macie jeszcze pod ręką świeże malinki, koniecznie spróbujcie owsianki waniliowo – kokosowej !
Płatki owsiane możemy zalać wodą dzień wcześniej lub przygotować przed samym śniadaniem, chwilkę je gotując.
Idealna opcja śniadaniowa dla każdego 🙂
Składniki:
# 100 g bezglutenowych płatków owsianych górskich
# 250-300 ml dowolnego mleka roślinnego (sojowe/ryżowe/migdałowe)
# 4 łyżki ekologicznych wiórek kokosowych
# 1 laska wanilii
# kilka łuskanych orzechów włoskich
# 2 garście malin
# ewentualnie: 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Płatki wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż dobrze zmiękną.
2. Pod sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i laskę wanilii.
3. Ugotowane płatki przekładamy do miseczki, dodajemy ewentualnie miód i posypujemy malinami i orzechami włoskimi.
Smacznego!
Zespół Farmy Świętokrzyskiej