Znacie już przepis na hummus klasyczny, hummus z dynią, z bobu i z burakiem. A dziś coś nietypowego, hummus z zielonymi oliwkami. Jeśli lubicie zielone oliwki jako dodatek do różnych potraw, posmakują Wam również w hummusie.
Hmm, teraz mi przyszło do głowy, jak smakowałby z czarnymi oliwkami, ktoś próbował? 🙂
Hummus z zielonymi oliwkami robimy tak samo jak klasyczny, tylko pod sam koniec dodajemy odsączone z zalewy zielone oliwki. Zdecydowanie lepsze są te niczym nie nadziewane.
Przy czym robiąc hummus uważajcie na ilość soli i soku z cytryny, gdyż oliwki są dość słone i kwaśne więc aby hummus po dodaniu oliwek nie był za słony lub za kwaśny, dodajcie mniej soli i mniej soku z cytryny !
Składniki:
# 200g suchych ziaren ciecierzycy
# 1-2 szklanki nienadziewanych zielonych oliwek
# 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
# 100-150g pasty sezamowej tahini
# 1/2 lub szklanka lodowatej wody
# sok z połowy cytryny (zmniejszyć ilość bądź pominąć)
# 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez prasę
# odrobina soli himalajskiej i pieprz czarny
Przygotowanie:
1. Namoczona wcześniej ciecierzycę na 6h lub całą noc gotujemy z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody, aż będzie mięciutka. Odlewamy wodę, studzimy.
2. Ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy pastę sezamową, czosnek i sok z cytryny. Blenderujemy aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy pieprz czarny i odrobinkę soli (zdecydowanie lepiej poczekać na jej dodatek po dodaniu oliwek do humusu). Następnie dolewając lodowatą wodę nasz hummus zmienia lekko kolor i nabiera aksamitnej konsystencji.
3. Na sam koniec dodajemy szklankę lub dwie zielonych oliwek. Blenderujemy aż do momentu rozdrobnienia się oliwek. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i sokiem z cytryny.
4. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego 🙂
Zespół Farmy Świętokrzyskiej