Jajko jest bardzo popularnym produktem pochodzenia zwierzęcego. Niemalże jest składnikiem każdego wypieku, wszelkiego rodzaju deserów, jak nie dodawane w całości to użyte w postaci ubitego białka czy utartego żółtka z cukrem. Ale to obowiązkowy składnik nie tylko tradycyjnych ciast czy deserów ale i potraw obiadowych czy śniadaniowych.

W kuchni tradycyjnej jest szeroko stosowane..

Niestety niektórzy z nas go nie spożywają z różnych względów: alergii pokarmowych, nietolerancji, z powodów ideologicznych czy zwyczajnie zdrowotnych lub z braku dostępu do dobrej jakości jaj.

Początkowo wydawać się może że jest niezastąpione.. To jedna z zagwozdek osób przechodzących na dietę roślinną czy eliminujących je z diety.

Wydaje się niemożliwe zrobienie dobrego ciasta czy naleśników bez jajek.

Stąd nasz dzisiejszy wpis dotyczący praktyki kulinarnej. Otóż pokażemy Wam jak zastąpić jajko w kuchni!

Zapewne większość roślinożerców doskonale zna słynne siemie lniane, które jest najbardziej popularnym zamiennikiem jajek. A wiedzieliście, że woda z cieciorki potrafi zastąpić bitą śmietanę?

Rola jajka w potrawach ma wielokierunkowe działanie tj: spulchnianie, zagęszczanie, wiązanie, nadawanie puszystości, rozrzedzanie i uelastycznianie.

JEDNO JAJKO ZASTĄPI

 

SPULCHNIANIE:

-1 łyżka mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody

-1 łyżka proszku do pieczenia z 2 łyżkami wody

 

ZAGĘSZCZANIE:

-puree z banana lub dyni

-mleko sojowe/budyń sojowy/śmietanka sojowa/jogurt sojowy

-beszamel (roślinny sos beszamelowy)

-1 łyżeczka mączki z chlebka świętojańskiego (karob) z 2 łyżeczkami gumy guar z 6 łyżkami wody

-2 łyżki mąki sojowej

-50g tofu

-mąka z maranty trzcinowej

-skrobia ziemniaczana bądź kukurydziana

-mąka pszenna, ryżowa, kukurydziana, groszkowa

-łyżka zmielonego lnu z 3 łyżkami wody (odstawić na 15-30minut)

 

WIĄZANIE:

-mąka ziemniaczana z wodą

-kilka łyżek mąki z ciecierzycy

-zmielone płatki owsiane

 

NADANIE WILGOCI:

-mus jabłkowy (nie zwiąże)

-puree z suszonych moreli lub śliwek

-mus z dojrzałego banana

-siemie lniane z wodą

 

NADANIE PUSZYSTOŚCI:

-1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu

Ciekawostki:

Tofu – świetnie zastąpi jajecznicę z dodatkiem kurkumy.

Aquafaba – woda z cieciorki (po ugotowaniu lub prostsza wersja, szybsza woda z puszki po cieciorce). Idealny zamiennik jajka do wegańskich bez, gofrów, musów i roślinnego majonezu.

Czarna sól (Kala Namak) sól bogata w związki siarki co daje się mocno wyczuć w jej smaku 🙂 Idealnie imituje smak gotowanego jajka.

 

Dzięki powyższym wskazówkom kuchnia roślinna może być zdecydowanie prostsza a zarazem ciekawsza i pobudzająca do nowych inspiracji.

Zespół Farmy Świętokrzyskiej