Jajko jest bardzo popularnym produktem pochodzenia zwierzęcego. Niemalże jest składnikiem każdego wypieku, wszelkiego rodzaju deserów, jak nie dodawane w całości to użyte w postaci ubitego białka czy utartego żółtka z cukrem. Ale to obowiązkowy składnik nie tylko tradycyjnych ciast czy deserów ale i potraw obiadowych czy śniadaniowych.
W kuchni tradycyjnej jest szeroko stosowane..
Niestety niektórzy z nas go nie spożywają z różnych względów: alergii pokarmowych, nietolerancji, z powodów ideologicznych czy zwyczajnie zdrowotnych lub z braku dostępu do dobrej jakości jaj.
Początkowo wydawać się może że jest niezastąpione.. To jedna z zagwozdek osób przechodzących na dietę roślinną czy eliminujących je z diety.
Wydaje się niemożliwe zrobienie dobrego ciasta czy naleśników bez jajek.
Stąd nasz dzisiejszy wpis dotyczący praktyki kulinarnej. Otóż pokażemy Wam jak zastąpić jajko w kuchni!
Zapewne większość roślinożerców doskonale zna słynne siemie lniane, które jest najbardziej popularnym zamiennikiem jajek. A wiedzieliście, że woda z cieciorki potrafi zastąpić bitą śmietanę?
Rola jajka w potrawach ma wielokierunkowe działanie tj: spulchnianie, zagęszczanie, wiązanie, nadawanie puszystości, rozrzedzanie i uelastycznianie.
JEDNO JAJKO ZASTĄPI
SPULCHNIANIE:
-1 łyżka mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody
-1 łyżka proszku do pieczenia z 2 łyżkami wody
ZAGĘSZCZANIE:
-puree z banana lub dyni
-mleko sojowe/budyń sojowy/śmietanka sojowa/jogurt sojowy
-beszamel (roślinny sos beszamelowy)
-1 łyżeczka mączki z chlebka świętojańskiego (karob) z 2 łyżeczkami gumy guar z 6 łyżkami wody
-2 łyżki mąki sojowej
-50g tofu
-mąka z maranty trzcinowej
-skrobia ziemniaczana bądź kukurydziana
-mąka pszenna, ryżowa, kukurydziana, groszkowa
-łyżka zmielonego lnu z 3 łyżkami wody (odstawić na 15-30minut)
WIĄZANIE:
-mąka ziemniaczana z wodą
-kilka łyżek mąki z ciecierzycy
-zmielone płatki owsiane
NADANIE WILGOCI:
-mus jabłkowy (nie zwiąże)
-puree z suszonych moreli lub śliwek
-mus z dojrzałego banana
-siemie lniane z wodą
NADANIE PUSZYSTOŚCI:
-1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżką octu
Ciekawostki:
Tofu – świetnie zastąpi jajecznicę z dodatkiem kurkumy.
Aquafaba – woda z cieciorki (po ugotowaniu lub prostsza wersja, szybsza woda z puszki po cieciorce). Idealny zamiennik jajka do wegańskich bez, gofrów, musów i roślinnego majonezu.
Czarna sól (Kala Namak) sól bogata w związki siarki co daje się mocno wyczuć w jej smaku 🙂 Idealnie imituje smak gotowanego jajka.
Dzięki powyższym wskazówkom kuchnia roślinna może być zdecydowanie prostsza a zarazem ciekawsza i pobudzająca do nowych inspiracji.
Zespół Farmy Świętokrzyskiej
5 Comments
Comments are closed.