Nie da się zauważyć, że kochamy dynię Hokkaido 🙂

Jest to według nas najsmaczniejsza odmiana, którą jako jedyną możemy jeść ze skórką, zatem jeśli kogoś z Was przeraża obieranie dyni, u niej nie ma tego problemu.

Już niebawem pojawi się przepis na nasze ulubione danie z jej udziałem, czyli hummus z dynią!

Z artykułu o cudownej dyni https://farmaswietokrzyska.pl/pl/blog/aktualnosci/dynia.html

Dowiadujemy się o jej wartości odżywczej i o tym jak cennym pokarmem jest dla dzieci, właściwie jednym z pierwszych warzyw, które możemy podawać najmłodszym.

Jest na tyle wyjątkowa, że możemy z niej zrobić wszelkie musy, zupy, wytrawne potrawy jak i ciasta i desery!

Dzisiaj przedstawiamy Wam nasz ukochany sposób na pieczoną dynie Hokkaido w plasterkach.

Upieczenie samej dyni jest bardzo proste, jedynie krojenie jej wymaga trochę nakładu pracy. W trakcie pieczenia wykonujemy sos i łupiemy orzeszki włoskie. Nie zapominajmy zając się granatem.

Samo zdrowie..

Dynia Hokkaido, cebula, czosnek, granat, orzeszki włosie, pasta tahini, sok z cytryny, sól himalajska z kminem rzymskim. Doskonale wiemy jakie wartości odżywcze kryją w sobie te poszczególne produkty. Jak są silnymi antyoksydantami, bogatymi w witaminy i składniki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (orzechy włoskie).

Zatem..

Składniki:

# jedna duża ekologiczna dynia Hokkaido

# jeden owoc granatu

# pół cebulki

# kilka świeżo łuskanych orzechów włoskich

# olej kokosowy do posmarowania warzyw

Sos:

# 2 łyżki pasty sezamowej Tahiti

# pół szklanki wody mineralnej

# sok z połowy bio cytryny

# 3 ząbki czosnku

# sól himalajska

# pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Przygotowanie:

1.   Dynię myjemy, kroimy w plasterki i układamy na papierze do pieczenia. Cebulkę kroimy w piórka i kładziemy na dyni. Wszystko lekko skraplamy olejem kokosowym.

2.   Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Dynię pieczemy ok. 30 minut, natomiast cebulkę musimy wyjąć już po 15 minutach w przeciwnym razie cebulka spali się.

3.   W między czasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy wodę, pastę sezamową tahini, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, sól himalajską i mielony kmin rzymski.

4.   Łuskamy orzechy włoskie i wydobywamy pojedyncze ziarenka z owocu granatu.

5.   Upieczoną dynie układamy na talerzu, na niej kładziemy upieczoną cebulkę, posypujemy granatem, polewamy sosem i na koniec posypujemy orzechami włoskimi.

Smacznego!

Zespół Farmy Świętokrzyskiej