Głównym składnikiem jest włoski groch tzw. ciecierzyca, cieciorka. Świetne źródło białka roślinnego, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Użyliśmy tradycyjnej ciecierzycy i ciecierzycy czarnej o zdecydowanie bardziej wyrazistym smaku. Możemy oczywiście użyć jednego rodzaju cieciorki. Podana w towarzystwie awokado, orzechów włoskich, pestek dyni i płatków migdałowych. Zarówno awokado jak orzechy i nasiona są zdrowotną bombą jeśli chodzi o zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych!

Sałatka zdecydowanie jest wysokojakościowym posiłkiem bogatym w dobrej jakości białko i niezbędne tłuszcze roślinne. Koniecznym dodatkiem są suszone na słońcu pomidory i świeży czosnek! Do pięknej gry kolorów dorzucamy ulubioną zieleninę, u nas karbowana sałata.

Ciecierzycę standardowo moczymy minimum 12 godzin i gotujemy aż będzie miękka ale nie rozgotowana. Możemy „na szybko” użyć gotowej cieciorki ze słoika, unikajmy ciecierzycy w puszce.

Awokado ważne aby było dojrzałe, poznamy je po beżowo-zielonym kolorze pod brązowym zdrewniałym ogonkiem. Pozbawione musi być również czarnych kropek na skórce i po delikatnym naciśnięciu palcem miąższ powinien ulec wgnieceniu, a po chwili wrócić do stanu wyjściowego.

Orzechy włoskie i pestki dyni najlepiej gdy będą łuskane świeżo przed podaniem a jeśli nie mamy na to czasu, postarajmy się o te, które są pozbawione środków konserwujących.

Suszone pomidory najlepsze są suszone na słońcu i pozbawione gotowej zalewy. Lecz mogą one zawierać sporą ilość soli, zatem warto namoczyć je chwilkę przed wrzuceniem do sałatki. Zdecydowanie łatwiej będzie nam je pokroić.

Składniki

Składniki na dużą porcję:

  • 250g ugotowanej ciecierzycy klasycznej
  • 250g ugotowanej czarnej ciecierzycy
  • 100g suszonych pomidorów na słońcu
  • jedno dojrzałe awokado
  • jedna sałata karbowana
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • garść łuskanych pestek dyni
  • garść płatków migdałowych
  • 4 ząbki czosnku

Sos:

  • olej kokosowy rafinowany lub zimno tłoczony olej lniany
  • sok z jednej cytryny
  • sól himalajska, oregano, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czosnkowy, papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Sałatę karbowaną dokładnie myjemy i drzemy na małe kawałki.
  2. Awokado i suszone pomidory (po wcześniejszym namoczeniu) kroimy na drobne kawałki. Następnie łuskamy orzechy włoskie i pestki dyni. Czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
  3. Układamy na talerzu sałatę, ugotowaną ciecierzycę awokado, suszone pomidory i posypujemy orzechami i nasionami.
  4. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy olej z sokiem z cytryny a następnie wsypujemy sól, mieszamy i dodajemy wszystkie zioła.
  5. Polewamy nim gotową sałatkę i dokładnie mieszamy.

Smacznego!