Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Bez żuru nie może być tradycyjnego obiadu świątecznego. A prawdziwy żur tylko na naturalnym zakwasie. To ostatni moment na jego przygotowanie!
Nie tolerujesz glutenu, bądź go unikasz? Tradycyjne potrawy świąteczne są dla Ciebie wyzwaniem?
Nie koniecznie musisz z nich całkowicie rezygnować a ich aromat ma tylko podrażniać Twoje receptory! Wystarczy wprowadzić małe modyfikacje w przepisach i możesz cieszyć się świątecznymi przysmakami.
Ostatni moment na wstawienie zakwasu na Wielkanocny żur!
Zabieramy się do roboty! W najbliższym tygodniu pokażemy, że święta bez glutenu, nabiału, mięsa, jaj, mleka i białego cukru są możliwe i równie pyszne!
Nasz dzisiejszy zakwas przygotujemy na bazie mąki gryczanej.
To nie jest jedyna wersja bezglutenowego zakwasu, możemy użyć mąki ryżowej (znacznie delikatniejszy zakwas), mąki jaglanej bądź innej mąki z ziaren pozbawionych tego alergicznego białka.
Potrzebujemy:
- Wyparzoną wcześniej kamionkę lub słoik
- Gazę do przykrycia
- Drewnianą łyżkę do mieszania zakwasu
Składniki:
- # szklanka mąki gryczanej BIO
- # 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- # kawałek chlebka na naturalnym zakwasie/odrobinka soku z kiszonej kapusty lub z ogórków kiszonych (zalecane ale nie obowiązkowe)
- # 3-4 ząbki czosnku
- # ok. 5 liści laurowych
- # kilka ziaren ziela angielskiego
- # zioła: majeranek, kozieradka, lubczyk (opcjonalnie dodajemy do zakwasu lub podczas przygotowania żuru)
Przygotowanie:
Do wyparzonego naczynia wsypujemy mąkę i wodę. Ząbki czosnku przekrawamy na pół i wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi dodajemy do słoika i mieszamy drewnianą łyżką. Ewentualnie dodajemy sok z kiszonych ogórków czy kapusty lub kawałek chlebka. Mieszamy, przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 5-7 dni. Codziennie zaglądając i mieszając.
Po niecałym tygodniu bierzemy się za świąteczny żurek!
Zespół Farmy Świętokrzyskiej
1 Comment
Comments are closed.